Григорий към политиците: Вижте в каква страна живеем

Григорий към политиците: Вижте в каква страна живеем | StandartNews.com

Велико Търново. Великотърновският Митрополит Григорий изненада политиците и гостите на хълма на Асеневци по време на официалната част от тържествената церемония от отбелязването на Независимостта. След като приключи с църковното богослужение Григорий реши да поговори за ценностите в живота и греховете на хората „Искам да се обърна към онези, които след две непълни седмици ще бъдат избрани за нагоре – нека се огледат и видят в каква страна живеем.

Страна, без вероучение, без духовенство и армейска църква. Трябва не само да се гордеем, но и да се замислим дали сме наистина независими. И не става дума само от банки, от лъжеучители и тем подобни. Нека да се освободим първо от своя грях!" – каза Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

Честванията започнаха със Света литургия, отслужена в църквата "Свети 40 мъченици", където княз Фердинанд І обявява Независимостта на България. По-късно през деня честванията продължиха с военен ритуал по издигане на нациналното знаме на хълма Царевец.

„Тук, на 22 септември 1908 г. за втори път е прочетен манифестът, обявил независимостта на страната. Водени от своя патриотизъм и желание да реализират мечтите на хиляди българи, князът и министрите предприемат важната стъпка в църквата „Свети 40 мъченици. Търсейки символите на приемственост и преклонение пред славната ни история, те обявяват независимостта именно тук, във Велико Търново. И Търново става не само сцена, но и активен участник в най-силния държавен акт през 20 век. Освободената и съединена България отхвърля васалитета, а народът ни си връща достойнството на равноправен с останалите европейски народи.

Днес, 106 г. по-късно, ние българите свеждаме глава на признателност и почит пред смелите и достойни мъже и жени, които поставиха интересите на страната над конюнктурата на политиката. Изказвам моята лична благодарност към всички хора и институции, които през 1998 г. върнаха датата 22 септември в официалния празничен български календар. Благодаря и на тези, които днес работят този ден да се чества като важен и необходим за историята ни." – каза в словото си на хълма Царевец кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Празнично шествие, водено от военни и духови оркестри премина от Царевец до паметник „Майка България".

Следобед програмата ще продължи в 16:30 ч. пред сградата на Община Велико Търново с празничен концерт на Славка Калчева и танцова формация „Етноритъм".

Традиционното голямо търновско хоро и тази година ще зарадва жителите и гостите на града. Тази година то няма да е във формата на дълга редица, която да тръгва от паметника на Майка България до Царевец. В 16 ч предстои и среща на кмета Даниел Панов със служебният премиер Георги Близнашки. В празничния ден във Велико Търново ще се присъединят и военният министър Велизар Шаламанов и министърът на културата Мартин Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай