Граничари с табели пазят от ебола

Граничари с табели пазят от ебола | StandartNews.com

София. Специални мерки ще бъдат взети у нас срещу болестта ебола. Табели на границата, брошури, горещи телефони, маски и специални облекла ще ни пазят от смъртоносния вирус. Носилка инкубатор във ВМА пък ще пренася заразно болни. 

Ебола в България няма. Успокояващата новина дойде, след като пациент със съмнение за болестта изправи държавата на нокти за 11 часа. За щастие пробите за ебола на софиянеца, завърнал се от Сиера Леоне, са отрицателни. Те бяха направени в Националния център по заразни и паразитни болести. Вероятно въпросният пациент боледува от малария. Въпреки че засега в страната ни няма случай на заразен, ще бъдат въведени извънредни мерки, за да се предпазим от смъртоносния вирус. По всеки един от граничните пунктове ще има табели и информационни материали. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов в парламента вчера. Той докладва за случая пред депутатите. Москов обясни, че табелите ще бъдат насочени към потенциалните носители на вируса на ебола. Те ще се отнасят до хората, които идват в България и през последния един месец са били в държава, където е имало заразени от болестта. За тях ще бъде открит специален телефон, на когото трябва да се обадят, за да могат да бъдат идентифицирани и прегледани. "Заради законодателството единственият начин е хората да бъдат активно информирани с ясни призиви да сигнализират. Ще бъде разкрита телефонна линия, на която ще могат да се обадят, това ще е за собственото им и на техните близки добро", каза Москов. "Ще последва и обучение на Гранична полиция", посочи той. Здравният министър допълни, че по пунктовете вече има термокамери, които могат да идентифицират вируса. Предстои да бъдат доставени специализирани облекла и маски в болниците. Във ВМА вече има специална носилка с барокамера, с която потенциални носители на вируса могат да се носят в изолатора. Според шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев всички хора, идващи от държави, където има ебола, трябва да бъдат посрещани от инспектори на РЗИ. Експертите да им обяснят, че ако не се почувстват добре и дори ако ги заболи зъб, трябва да се обърнат първо към държавните здравни власти, към инфекциозна болница, смята Кантарджиев.

Според него пациент, който е бил в застрашена страна, не трябва да бъде разкарван по различни болници, а трябва да бъде отправен директно към инфекциозно отделение. "Не бива и да се вдига медиен шум и да се плашат хората", заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв. "Когато няма паника, трябва да се мисли, че трябва да имаме работещи лаборатории, работещи отделения и обучени лекари", подчерта той.

Проф. Христова: Резултатът излезе бързо

Изследването за смъртоносния вирус направи проф. Ива Христова. Тя и нейният екип изкараха безсънна нощ и първи научиха новината, че 57-годишният мъж не е заразен с ебола. "Две неща имах предвид. Веднъж, да се извърши максимално акуратно изследването, защото залогът е голям. И второ - максимална протекция на колектива, който го работеше", разказа проф. Христова. "Доволна съм, че резултатът излезе бързо, не се налагаха уточнения, повторения. Най-вече съм щастлива, че резултатът беше отрицателен, защото пациент с ебола ще бъде сериозно предизвикателство за всички нас", коментира Христова. "Няма място за притеснение", увери още тя. "Оставаме бдителни, защото в случая не е ебола, но не знаем какво предстои. Трябва да бъдем бдителни, всички мерки да се взимат преди всичко за изолиране на контактните, това е много важно", допълни още професорът. Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции повече от десет години е активен член на Европейската мрежа за контрол на вирусни инфекции. "Вътре в тази мрежа са свързани специалистите, които на практика осъществяват диагностиката в цяла Европа и има много активен обмен между тях - на протоколи, на съвети, така че това също ни помогна да реагираме бързо по най-адекватния начин", обясни още проф. Ива Христова.

Няма да пращат проби в чужбина

Пробите от пациента със съмнения за ебола няма да бъдат проверявани от лаборатории в чужбина. В четвъртък се появи информация, че изследванията ще бъдат пратени в Германия. Допълнителни тестове в Европа не се налагат, защото този в България е достатъчно надежден, категорични са специалистите. Те обясниха, че изследванията у нас директно доказват самия вирус, а не имунната реакция срещу него. По стандартите на Световната здравна организация това е най-надеждният метод за доказване на инфекция. "Ако пробата е положителна, знаем къде трябва да я пратим за потвърждение, но когато е отрицателна, не е необходимо да се праща в чужбина, при положение че имаме квалифицирана лаборатория", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Търговецът боледувал от диабет и сърце

Четирима санитари напускат работа заради страх от болестта

57-годишният столичанин, който бе приет във ВМА със съмнения за ебола, е търговец. Прибрал се е преди три седмици от Сиера Леоне, точно колкото е инкубационният период на еболата. "В момента пациентът е в стабилно състояние", заявиха за "Стандарт" от Военномедицинска академия (ВМА) вчера следобед. Високата температура, с която e постъпил, е била свалена от лекарите. Медиците обясниха, че лекуват болния като редови пациент. Стана ясно също, че 57-годишният мъж е страдал от различни хронични заболявания. Той е имал диабет, както и проблеми с бъбреците и сърцето. Именно тези болести първоначално са замъглили картината на диагнозата му. Междувременно проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА съобщи, че вчера сутринта четирима от санитарите, работещи при него, са подали молба за напускане. "Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента", каза Плочев пред бТВ. Той обясни, че се работи по намиране на лекарство за болестта, но проблем е липсата на кръв от болни, която да бъде използвана за направата на серум. "Хората в Африка имат някои особени процедури при погребенията, те продължават 10 дни, а вирусът е жив в трупа поне 7 дни и продължава да заразява", каза професорът.

Държаха и бременна под наблюдение в болницата

И бременна жена била под наблюдение, защото е имала контакт с пациента, пътувал до Сиера Леоне. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов в парламента. Той отчете, че са установени 12 лица в пряк контакт с пациента, 13 в индиректен, които са били в болница "Токуда". Всичките 25 души, поставени под карантина, са били изписани още през нощта, когато са излезли отрицателните проби за ебола. Те са близки и роднини на мъжа, с които той се е виждал в последните две седмици, откакто се е върнал от Африка.

Бойко: Браво, събудихме се спокойни

Министър-председателят Бойко Борисов постави висока оценка на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за действията му относно съмненията за ебола при пациента от Сиера Леоне. "Искам да поздравя министър Москов, неговия екип и всички ние, шефовете на ВМА, Ники Петров и всички, които направиха необходимото, за да се събудим спокойни тази сутрин", заяви той вчера. Д-р Москов е бил в контакт с премиера по време на кризата. А вчера е събрал министър-председателя и министрите, за да ги уведоми за предприетите действия.

Пращат инструкции по мейла

Мейли и писма са изпратени до лечебните заведения от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил с указания за предпазване от заразяване с ебола. В тях се посочва как да става обличането на защитно облекло, отстраняването му, безопасното изпращане на кръв за анализ, както и информация за пътуващите - предпазване от заразяване, огнища в други страни и съвети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай