Градушката повреди 55 детски градини и училища

Градушката повреди 55 детски градини и училища  | StandartNews.com

Над 50 коли на градския транспорт със строшени стъкла

София. Счупени стъкла, нарушени фасади и покривни конструкции са щетите върху имущество на Столичната община вследствие от вчерашната буря. Пострадали са 55 детски градини и училища и над 50 автобуса и 2 трамвая на градския транспорт. Потрошени са и прозорците на двата последни етажа на Столичната библиотека, както и в 4-та МБАЛ, Първа Столична АГ и столичната онкоболница. Щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в „Земляне" и „Дружба".

Кметът на София Йорданка Фандъкова от сутринта е възложила на районните администрации да направят огледи и да предприемат мерки за обезопасяване на сградите.

Най-много счупени стъкла има в 163 ОУ в район „Искър" , в 47 СОУ в район „Триадица" – 65 броя и 18 броя в 33 ОУ в район „Люлин" и стъклата на 5 градински групи на ОДЗ 47 в район „Люлин". Счупени керемиди на покрива, счупени стъкла и нарушена фасада има в 7 заведения за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София С над 20 счупени стъкла е центърът за временно настаняване „Св. Димитър" в „Люлин" и дневният център за лица с ментални увреждания „Св. Марина" в район „Сердика". Наводнен е бил етаж от филиала на библиотеката в „Люлин". В Малък градски театър „Зад канала" има повреда на покрива на фоайе.

Констатирани са счупени стъкла и в ОКИ Дом на културата „Красно село", ОКИ Дом на културата „Средец" и ОКИ Дом на културата „Искър" .

Проверките продължават, предстои оценка на материалните щети. Продължава почистването на улични платна и тротоари и наблюдението на критични места като оттоци и дъждоприемни шахти от столичната инфраструктура. Утре ще започне почистването на вътрешно кварталните улици от паднали клони и наноси. През днешния ден приоритетно са почиствани улиците, по които се движи масовия градски транспорт, както и прилежащите към тях тротоари.

По информация на Столичния инспекторат около 90 % от улиците с масов градски транспорт и 30% от главните улици в кварталите са почистени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай