Градът на цар Иван Асен II

Градът на цар Иван Асен II | StandartNews.com

Любимият замък на главнокомандващия на Византийската империя

Годината е 1206. Знойните лъчи на юлското слънце изпиват последната влага в изтощените тела на защитниците на замъка. Орловото каменно гнездо е кацнало върху варовикова скала на 130 м над бързата родопска река Чая и само на 2 км от днешния Асеновград по посока към за Смолян. В началото на ХIII в. обаче наричат твърдината Петрич или Стенимахос. От незапомнени времена тя пази важния път, пресичащ надлъж и нашир Великата планина.

От 13 месеца в крепостта са се затворили малкото оцелели бойци на барон Рение дьо Три. При разгрома на Византийската империя от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход в 1204 г. на него му се пада големият град Пловдив и околните земи. Скоро обаче латинците са разгромени жестоко от българския цар Калоян и Рение търси убежище в непристъпния планински замък. Обсадени отвсякъде,

рицарите са принудени да изядат бойните си коне

Но ето че пристига неочаквана помощ. Воден от маршала на Латинската империя Жофроа дьо Вилардуен отряд се промъква през планината и деблокира полумъртвите защитници на крепостта. Самият Жофроа описва огромната радост на обсадените, които виждат от стените идващите освободители. Но има и тъжна вест, защото затворените в замъка вече са научили от местното население за смъртта в Търновград на пленения от Калоян император Балдуин Фландърски.
Това е само един епизод от вековната история на една от най-добре съхранените наши средновековни твърдини - прочутата Асенова крепост. Археологическите проучвания показват, че още в хилядолетието преди раждането на Христа на скалата е изградено тракийско светилище и укрепление. От V-IV в. пр. н. е. е забележителното погребение на воин в подножието на хълма.

За началото на средновековната история научаваме от Устава на близкия Бачковски манастир, основан от главнокомандващия европейските войски на Византийската империя през ХI в., великият доместик Григорий Бакуриани. Заедно с други имоти, той предава на обителта за нейна охрана и замъка Петрич. Разкопките показват, че през IХ-Х в. укреплението представлява самостоятелна кула-крепост, пазела пътя от Пловдив за Беломорието по долината на р. Чая.
С това дарение започва и големият разцвет на твърдината. Тя се разраства, прииждат нови жители, а в подножието й се обособяват селата Петрич и Стенимахос. Постепенно те се свързват в единен град, който от началото на ХIII в. е известен в писмените извори като Стенимахос или Станимака. Така в замъка се установява административната и военната власт, докато подградията се населяват от търговци, занаятчии и земеделци.

Интензивните археологически изследвания от последните години прекрасно илюстрират възхода от ХI-ХII в. На близо 15 дка се разположени крепостните стени, феодалният замък, 30 отделни сгради и 3 водохранилища. Монументалната цитадела е в западния край на крепостта в най-високата част на хълма. Тя представлява комплекс от сгради, над който се е извисявала самостоятелната кула за последна защита на укреплението - т. нар. донжон. В центъра на ансамбъла се намира построен в края на ХI - началото на ХII в. параклис, служел само за нуждите на обитателите на замъка. Находките на оловни печати на византийски сановници и на златни монети показват значението на замъка в това време.

Безспорно обаче най-интересната сграда е великолепният храм "Св. Богородица Петричка". Той се намира в североизточния ъгъл на крепостта и е издигнат вероятно към края на ХII в. Сградата е с редкия план на двуетажните църкви-гробници с дължина 18 м. Самата култова част е на горния етаж и се състои от притвор и наос. Над засводения с напречен свод притвор се извисява четириъгълна кула, което също е уникално за църковното строителство от епохата. Във вътрешността се забелязват останки от фрески, изпълнени през ХIV в.

Това вече е и нов период в историята на замъка, свързан със засилените претенции на Българското царство. За неговото начало разказва един от най-важните писмени документи от нашата средновековна история, намиращ се именно в Асенова крепост. На една скала там с едри букви е изсечен горд надпис в 8 реда:
"В лето 6739 (1231), индикт 4, от Бога издигнатият Асен, цар на българи, гърци и други страни,

постави Алексий севаст и изгради този град!"

От текста се разбира, че е издялан по нареждане на великия български цар Иван Асен II. След като разгромява водената от деспот Теодор Комнин византийска армия, той възстановява славата на Българското царство от времето на цар Симеон. Тогава владетелят извършва много строежи, сред които е обновяването на важната крепост край днешния Асеновград. За това тя е наречена Асенова, а и днешното селище носи сега неговото име, дадено му през 1934 г.
През ХIII-ХIV в. Стенимахос няколко пъти минава от ръце в ръце. През 1343 г. цар Иван Александър умело се намесва във византийските междуособици и без бой си връща важната крепост и близкия Пловдив. В чест на тази безкръвна победа той оставя своето стенописно изображение в съседния Бачковски манастир.

Последният щрих от миналото на Асенова крепост е нанесен в началото на ХV в. България вече е паднала под ударите на Османската империя, но в нея избухва гражданска война между претендентите Сюлейман и Муса Кеседжи. Последният се укрепява за известно време в мощната твърдина, а след капитулацията му тя е разрушена до основи. По неизвестни днес причини турците запазват прекрасната църква "Св. Богородица", издигаща се гордо на бялата скала.

Съдбата на надписа

Важният за българската история текст е отбелязан от много възрожденци. В 1883 г. гъркомани от Станимака начело с тогавашния кмет Атанас Епитропу извършват жесток вандализъм. Те изчукват надписа, за да заличат следите от българско присъствие на хълма. Добре е, че има необходимата документация и през 1899 г. текстът е възстановен.

Воден бил втори замък на Григорий Бакуриани

В Устава на Бачковския манастир е отбелязана и втора крепост, дарена от великия доместик Бакуриани на Бачковския манастир. Това е Воден, намираща се над днешното с. Горни Воден, квартал на Асеновград. От няколко години там се извършват археологически разкопки, даващи също интересни резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай