Готвят ново нападение на парламента

Разногласия спряха блокирането на метрото и летището

Готвят ново нападение на парламента | StandartNews.com

София. Група протестиращи организират нова атака на сградата на Народното събрание, научи "Стандарт". Една от целите е Народното събрание да бъде опожарено.

Първият удар по него бе в четвъртък след 22 часа, когато около 20 младежи успяха да премахнат загражденията пред централния вход на парламента. Рехавият кордон от униформени полицаи, охраняващи по това време периметъра, не успяха да им се противопоставят. Органите на реда бяха без необходимите помощни средства, защитни шлемове и щитове. До сериозни сблъсъци обаче не се стигна дори когато сгъстиха редиците и дойдоха още подкрепления, но също без каски и палки. Дори от МВР отчетоха, че проявата е преминала без сериозни нарушения на обществения ред.

Бунтарите обаче успяха да счупят стъклото на една от панорамните врати и да преместят на повече от 10 метра част от загражденията. Според източници на "Стандарт" няколко групи хулигани готвят нова провокация и в събота.

По-кротките замислят да блокират метростанцията "Сердика", която дефакто затваря цялото метро, защото събира и двата лъча - "Люлин" - Младост" и "Лозенец" - "Надежда". Сред тях обаче има спор кога точно да осъществят блокадата. Болшинството бе за петък след 19 часа, когато е пиков час за подземната железница. Друга група пък настоява да се нахлуе в сградата на парламента и тя да бъде опожарена. В градинката до Народното събрание пък бе разпознат рецидивистът Ивайло Коцелов-Боксьора, който наскоро бе пуснат от затвора, след като прекарал там няколко години за брутално изнасилване. Групата с него бе съставена предимно от бивши пандизчии. В същото пространство се намираше и соченият от МВР за провокатор на протестите кримигерой Бисер Миланов-Петното.

Полицията изяснява дали тези хора контролират хулиганските групи. Източници на "Стандарт" разкриха, че в уличките около бул. "Цар Освободител" често бил забелязван бял микробус, за който се твърди, че е собственост на човек от една от политическите сили с интерес към организирането на подобни протести. Междувременно за пореден ден вчера сутринта граждани излязоха "на кафе" пред парламента. Протестиращите отново настояха за оставката на кабинета "Орешарски". Полицейските заграждания и присъствието на униформени бяха значително повече от предишните дни. Този път огражденията бяха свързани с въжета, за да не могат, както вечерта, бунтарите да пробият полицейския кордон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай