Готвят 26 българска антарктическа експедиция

Готвят 26 българска антарктическа експедиция | StandartNews.com

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция. Това съобщи в Перник Ирена Соколова, която беше част от екипа на директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в таз годишната юбилейна експедиция. Тя завърши официално с отчет за приключилите научни проекти и състоянието на материалната база на българското селище на остров Ливингстън. Това стана в Деня на Земята на семинар, проведен в учебната база на Софийския университет в местността Гюлечица – Мальовица. Според направения анализ на завършилата експедиция за периода от ноември 2016 г. до март 2017 г. на базата са работили 32 полярници и сред тях по двама от Турция и Монголия и един от Португалия. Отчетени са 10 научни проекта в различни области.

За първи път тази година екип от български и турски геодезисти направи 3D модели на сградите на базата и на близкия ледник Перуника. Чрез тях в скоро време ползващите интернет ще могат да се пренесат на виртуална разходка на Ледения континент. Новаторски е и акустичният проект на Татяна Асенова. Тя записа звуците, които могат да се уловят в района на базата. Предстои изработването на звуков модел, който ще даде възможност и на незрящи да се докоснат до Антарктида.
Българските полярници станаха част от психологическо изследване на малките общества, поставени в екстремни условия, направено от Ирена Соколова. Едно от заключенията е, че на 14 000 км, на края на света, сред ледовете човек преживява не усещане за край и смърт, а за безсмъртие.

Наши геолози продължиха работата си на полуостров Байерс. Те останаха 20 дни на палатка и донесоха сериозно количество вкаменелости, които предстои да бъдат видово определени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай