Готви се масиран десант на Алианса край Ямбол

Готви се масиран десант на Алианса край Ямбол | StandartNews.com

Над 150 парашутисти от САЩ, България и други страни от НАТО ще участват в голямо планирано десантно учение, което ще се проведе на летището край село Тенево, южно от Ямбол, и база "Ново село". В един и същи момент ще скочат всичките 150 военни парашутисти, довериха пред "Стандарт" източници от база "Ново село".

Общият брой на участниците в учението може да приближи 1000. Самолетите ще излетят от Италия. За разлика от миналата година обаче, когато имаше подобно учение, този път скокът ще бъде дневен и със сигурност ще се превърне в атракция за журналисти и местното население. Най-вероятно специалните части ще скачат от американските военнотранспортни самолети "Херкулес".

"Стандарт" научи, че в учението ще се включат и най-добрите български парашутисти от бригадата "Специални сили" в Пловдив. На "Ново село" няма да има скокове с парашут. Там ще се десантира чрез хеликоптери, твърдят източниците от базата. Миналата година заедно с парашутистите, участници в учението, скочиха от самолет и нашите офицери, които планираха учението в натовската база в Италия. По този начин пестим разходи за прибиране с граждански самолет, шегуваха се военни. Предполага се, че в учението ще вземат участие и американските морски пехотинци, които в момента тренират на база "Ново село".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай