Горски и гранични полицаи ще ловят бежанци и бракониери

Горски и гранични полицаи ще ловят бежанци и бракониери  | StandartNews.com

Контролно-пропускателен пункт срещу бежанци и бракониери строят в края на село Сатовча. В него съвместни дежурства ще дават горски служители и гранични полицаи.

„КПП-то ще заработи от 1-ви март. Там ще дежурят 24 часа патрулни двойки. Ще оборудваме пункта със специални термовизионни камери за нощно виждане. Целта ни е да се борим ефективно и с нелегалните имигранти у нас, и с бракониерските сеч и лов в гората. При констатирано нарушение ще се подава сигнал в Държавно ловно стопанство „Дикчан" и Граничен полицейски участък – Гоце Делчев", обясни директорът на „Дикчан" Пламен Поюков.

Видеокамерите ще заснемат движението в района през цялото денонощие. Ще се проверяват съмнителни лица и моторни превозни средства. Дежурните в КПП-то ще дебнат и за възникването на пожари, защото камерите ще имат връзка с противопожарната кула, която известява за огнен инцидент в диаметър от 10 километра. „Предприехме тази мярка, тъй като често ловци излизат на лов незаконно, други пък секат неправомерно гората. Бежанският поток в страната ни също е причина за създаването на този контролно-пропускателен пункт", заяви Поюков.

За да спрат тези нарушения, гранични полицаи и горски служители обединяват усилията си. Ще им помагат и от Граничен полицейски участък – Доспат. В планината пък непрекъснато ще има мобилни патрулни двойки.

Петима авджии от сатовчанското село Туховища бяха заловени на 19 декември миналата година да ловуват в южната ни съседка Гърция. Оръжието на нарушителите бе иззето, срещу тях са образувани наказателни производства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай