Големият кмет с малкото имение

Големият кмет с малкото имение | StandartNews.com

Всички помнят репликата на градоначалника на Пазарджик - ще ме наричате Стивън Спилбърг

Кметът на Пазарджик е вторият градоначалник със селска къща, в която сам отглежда розови домати и краставици. Преди години Стефан Софиянски, като управник на София, се хвалеше с вилата си в Поручик Чунчево, където садеше и поливаше зеленчуци. Сега кметът на Пазарджик Тодор Попов тръгна по стъпките му. И е на път също да се раздели с кметския пост след местните избори наесен. Защото заради палата му в Паталеница прокурори и данъчни ровят доходите на семейството му. Скандалът гръмна след разследване на bTV, в което бе показано имението с вила, басейн, къща за приятели, фитнес, курник, оранжерия за розови домати и изкуствена река. Оценителят инженер Георги Георгиев обяви, че комплексът няма как да бъде вдигнат с по-малко от 1,5 млн. лв. А мнозина се запитаха как това се случва с кметска заплата от 2000 лева. Попов отсече, че селската му къща с голям двор струва 300 бона и се закани другата седмица да изнесе всички факти по случая.
От данъчната му декларация става ясно, че парцелът в Паталеница, върху който е вдигнато имението, е с площ 2901 квадратни метра. Той закупил първите 1830 квадрата през 2012 г. за 7300 лева, като теглил заем. На следващата година броил 4200 лева за останалите 1070 квадрата. Така през миналата година на терена в Паталеница се появило имението. Хората в селото са доволни, защото заради селската къща на кмета имат идеален асфалтиран път без дупки. Пак според данъчната декларация на Попов той и съпругата му Силвия имат апартамент от 169 кв.м в Пазарджик. Купили го за 100 000 лева през 2004 г., като също теглили заеми. Всъщност половинката на кмета е човекът по документи, който изкарва парите в семейството. Защото има четири фирми. И е декларирала доходи от 104 000 лева за 2013 г. и още 76 бона от дивиденти. На нейно име са и кредити за 160 000 лева, които връща. Тодор Попов пък има един от 20 бона.

Още преди да стане шеф на Националното сдружение на общините, кметът на Пазарджик нашумя с репликата си към червените общинари: "Отсега нататък имам една мечта - да ме наричате или Стивън Спилбърг или Джордж Лукас". Поводът за цветната реплика бе жестока разпра заради кадрови промени и продажба на общинска собственост. Левицата го обвини в диктат, а най-накрая го нарече и главен режисьор на всички кадрили в общината по време на предишния и сегашния мандат.
Тодор Попов влезе в историята на Пазарджик като първия кмет, успял да повтори мандата си след 1989 г. Той се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет с подкрепата на десните партии. Спечели на първия тур с убедителните 69,1%. През първия си мандат заложи на мащабни ремонти и строежи, които напълно преобразиха града - преасфалтирани бяха голяма част от улиците. Възстановен беше парк "Стадиона", а обновеният парк остров "Свобода" се превърна в любимо място за отдих на пазарджиклии.

"Държавата да помага на работливите кметове. Не обичам да слушам партийни секретари", отсича юристът Попов. Като кмет той нашумя и с идеята си да не допуска гей ласки на публични места в подопечния му град. Попов отвори и градската минерална баня, където мъжете и жените минават по график под душа.

Приятелите и партньорите му изтъкват като най-добри негови качества хладнокръвието, търпението и преодоляването стъпка по стъпка до достигане на поредната цел. Така юристът зодия Козирог мина през съдийската професия, след като завърши Софийския университет, и се впусна в политиката.

"Семейството ми дава сигурност и кураж да продължавам напред въпреки трудностите", казва Тодор Попов. Съпругата му и двете им дъщери не обичат прожекторите и не могат да бъдат видени на публични събития. Много малко време ми остава за семейството и приятелите, но това са часовете за релакс и те са задължителни за мен, признава кметът. Известно е, че той обича да спортува, като естествено го привличат футболът и любимият "Левски", както и леката атлетика и зимните спортове. Дали е бегач на дълги разстояния, ще покаже бъдещето, смятат пазарджиклии.
Екип на "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай