Гневен поход срещу Столична община

Недоволни граждани поискаха оставката на СОС, както и индивидуални договори с "Топлофикация", ежемесечно отчитане и премахване на "прогнозното количество"

Гневен поход срещу Столична община | StandartNews.com

София. Стотина недоволни софиянци се събраха на протест пред сградата на Столична община. Сред тях бяха и някои от лидерите на протестите срещу монополите като Янко Петров.

Хората поискаха индивидуални договори с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с отделен уред и премахване на "прогнозното количество".

Незабавен одит на "Център за градска мобилност", "Екоравновесие" и "Софийски имоти", индивидуални договори с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на "прогнозното количество". Това са исканията на гражданите от инициативен комитет в Столична община, които протестираха днес.

Протестно шествие, под надслов "Народът срещу олигархията" тръгна от сградата на МИЕТ.

Инициативният комитет на протестиращите е подготвил формуляри на оставките с основните мотиви, като за членовете на СОС остава само да ги разпишат.„СОС се затрудниха да решат проблемите с „Топлофикация". Не искаме да ги затрудняваме и с писането на оставки и затова ги написахме вместо тях. Ако искаме нещо да се случи в България, трябва ние - гражданите - сами да си го направим!", заявиха от инициативния комитет.

„Не само протестираме. Ние даваме решения! Като граждани идваме да им свършим работата и им предлагаме с какви мерки да заменят бездействието", обясниха още недоволните. Те виждат решение на проблемите с „Топлофикация" в сключването на индивидуални договори на гражданите с „Топлофикация", ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на „прогнозното количество".

Исканията са изпратени с писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на Столичния общински съвет преди дни. Те настояват още общината да разтрогне концесията за доставка на вода в София и да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество.

Друга тема, която засегнаха протестиращите е платеното паркиране на живущите в центъра. Те искат живущите в зони с платено паркиране да паркират автомобилите си около домовете си срещу административно обоснована такса. В писмото се определя като достатъчна такса, която покрива разходите по издаване и администриране на стикер.

От инициативния комитет смятат, че гражданският контрол би могъл да бъде ефективен, ако има 50% гражданска квота в контролиращите общината органи по закон. Според тях липсата на гражданска представителност в държаните и общинските институции е причина за множество нарушения, които няма от кого да бъдат санкционирани.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай