Гледат бебето Никол на скенер

Гледат бебето Никол на скенер | StandartNews.com

Фейсбук група иска затвор за акушерката Емилия Ковачева, стяга протест на 5 май

Лекарите ще прегледат малката Никол на ядрено-магнитен резонанс през тази седмица. Това съобщиха от болница "Токуда", където се борят за живота на бебето, което акушерката Емилия Ковачева преби в столичната клиника "Софиямед".
Целта на изследването е да се види в какво състояние се намира мозъкът на малката Никол и дали има увреждания. Изследването може да се извърши едва сега, защото преди това е имало много кръв в мозъка на детето. Състоянието на бебето се стабилизира, но все още е в интензивния сектор, допълниха от болницата.

Малката Никол ще остане в "Токуда", докато е нужно и докато родителите й не се почувстват спокойни, за да си я вземат, каза за "Стандарт" д-р Радка Масларска, ръководител на екипа, който спаси живота на бебето. Детето е било изпратено от "Софиямед" в "Токуда" не заради нараняванията, а заради това, че е развило анемия, разкри още д-р Масларска. След като виждат тежкото състояние на детето и най-вече нарастването с три сантиметра на главичката му за 4 дни, лекарите правят множество изследвания. Така те разбират, че над детето е извършено насилие и сигнализират полицията. Нараняванията, които има Никол, не могат да са следствие на падане, категорична беше д-р Масларска. Неонатоложката с близо 30-годишен стаж заяви, че никога през живота си не е виждала друг подобен инцидент. Според нея това не е практика в болниците и бъдещите родители не трябва да се плашат.

Междувременно във Фейсбук се сформира група "Затвор за акушерката от "Софиямед". Организаторите й приканват хората да отидат пред зала 1 на Апелативния съд на 5 май от 10 часа. Тогава ще се гледа мярката за неотклонение на акушерката. "Тази заслужава ЗАТВОР! Но системата ни е такава, че ще я изкарат луда и няма да си понесе последствията! Заповядайте, за да се опитаме, да въведем справедливост! Да бъдем заедно", зоват организаторите.

Действията на акушерката бяха разгледани и от етичната комисия на Българската асоциация на здравните специалисти. Проведоха се две заседания, но преди да вземат решение, колегите трябва да изслушат и акушерката, а това може да стане след приключване на полицейското разследване, обясни Милка Василева, председател на съсловната организация. Най-тежкото решение, което може да се вземе, е отнемане на правото на работа на акушерката за период от три години.
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви пред БНР, че записите от охранителните камери в детското отделение на болницата би трябвало да бъдат иззети от прокуратурата, а не да изтичат по медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай