Главното мюфтийство ще проверява ходжи и имами

Главното мюфтийство ще проверява ходжи и имами | StandartNews.com

София. Главното мюфтийство започва проверки на имами и ходжи в страната. Репортаж на Нова тв за нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града предизвика реакцията.

Мюфтийството няма информация за пансиона в Айтос, каза говорителят му Ахмед Ахмедов.

„Ние не сме информирани за този имот, нито нашите местни подразделения. Нямаме правомощия да проведем проверка, тъй като имотът е частен. Работа на органите е да проверят какво се случва там", обясни той.

„Мюсюлманско изповедание" е разпоредило проверка на ходжи и имами, за да се установи каква е ролята им и дали дейността им е в противовес с принципите на мюсюлманско изповедание, смята Ахмедов.

„Когато приключи проверката, можем да кажем какво ще се случи с тях. Може да бъдат и уволнени", допълни представителят на мюфтийството.

Вероучението се провежда само със знанието и разрешението на Главното мюфтийство. За Исперих не е ясно чия собственост е къщата, която е превърната в пансион, изтъкна Ахмедов.

„Главният мюфтия е разпоредил местен одит, който да обхване Исперих, Разград и околностите, за да се разбере какво се случва там. По регистрите на Главно мюфтийство там няма религиозен пансион", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай