Глас народен: Главчев правилно подаде оставка

Глас народен: Главчев правилно подаде оставка | StandartNews.com

Трима от всеки четирима смятат, че бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 60% не одобряват действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми. Сондажът е проведен сред 802 души между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната.

60% не одобряват действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 30% ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на парламента като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията.

54% се съгласяват с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30% се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите.

60% приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията – отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят.

73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват. Това мнозинство от близо три четвърти доказва, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация.

Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори.

Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими. 39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против.

Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай