Гетото от Аязмото с нов адрес (ОБЗОР)

Събориха без бой 22 незаконни къщи, Зюмбюла събра тухли за 3 стаи и коридор

Гетото от Аязмото с нов адрес (ОБЗОР) | StandartNews.com

Садят гора на мястото на ромската махала

Гетото от Аязмото се мести на нов адрес. Хората от бутнатите незаконни къщи в старозагорския квартал "Лозенец" ще вдигнат нови домове в съседния "Три чучура север". Общинари им дават 80 общински парцела там, на които желаещите могат да ползват отстъпено право на строеж. Според разчетите така ще се вдигнат 80 къщи, като хората могат да получат разрешение за 2 седмици, обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Така без драми, бой и викове приключи сагата с бутането на 55 незаконни къщи от гетото. След като в понеделник бяха съборени 33 сгради, във вторник багерите нагазиха и останалите нарочени 22 в парк "Борова гора". Полицаи патрулираха цяла нощ срещу вторник в квартала, за да пазят имуществото и покъщнината от бутнатите незаконни къщи. Още от рано сутринта вчера ромите разчистваха и събираха материалите. Някои от тях твърдяха, че са спали под открито небе, но повечето признаха как са се преместили при свои близки и роднини.

Вторият ден от операцията започна отново в 7 ч, но премина нормално. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и цялото общинско ръководство пак бяха в махалата. Градоначалникът бе посрещнат от останалите без покрив над главите си роми. След разговор с част от тях Тодоров ги покани на среща в общината следобед. На нея зам.-кметът Йордан Николов обясни на шестима представители на останалите без дом как могат да получат отстъпено право на строеж, на цени с преференция, ако се регистрират като социално слаби. На срещата присъства и Зюмбюла - майката на три деца, която единствена от всички беше подала молба и настанена за кратко в общинско жилище, но впоследствие се отказа. Тя отсече, че с мъжа й искат да си купят парцел от общината и там да си построят законна къща. Зюмбюла попита зам.-кмета как ще ги заплатят тези места.

"Дали веднага, защото ги нямаме тези пари и останахме само със счупени керемиди и работата ни е зле. Искаме да се спре тази цигания, да си вземем тухлите и да се преместим и да не сме длъжници към общината. Вече почти имаме материала от три стаи и коридор", каза тя.

Освен нея на срещата беше и жената, станала известна от тв новините с "припадъка си" пред камерите. Тя пък обясни как иска да купи общинско жилище.

"Подготвили сме два вида заявление - за закупуване на парцел и за общинско жилище и в момента сме заделили пет, защото има общо 180 молби, но решихме да предоставим пет жилища за някой от крайно нуждаещите се", каза Николов. Той разказа, че се предоставят 80 общински парцела в кв. "Три чучура север".

Според предварителните разчети парцелите ще бъдат около 300 квадрата място, съгласно строителния план, който е приет. И върху тях може да се застрои максимум 120 квадрата. Ромите бяха предупредени, че за да се започне строеж, трябва да имат проект, защото иначе няма как да стане.

Кметът Живко Тодоров отново настоя, че живеещите там нямат по-специални права, те трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж.

"Общината не може да бъде единствената активна страна, освен права, ромите имат и задължения. Действията ни са напълно законни и целесъобразни", категоричен бе градоначалникът.

Цъка бомба дере като в "Аспарухово"

Опасно дере с незаконни къщи и купища боклуци има и в Хасково. Ромското гето се намира в кв. "Република". Според кмета на града Георги Иванов то може да доведе до варненския сценарий с "Аспарухово". Незаконните постройки в гетото са около 200, а боклуците на места стигат камари от по около 2-3 метра. На всичкото отгоре насред махалата от бараки е и градският канализационен колектор. Усилията на общината да разчисти терена преди няколко години се увенчаха с неуспех, тъй като семействата няма къде да отидат. Затова хасковската администрация мина на план "Б" - построяването на 4 блока със социални жилища за 2.1 млн. лв., където обитателите от дерето да бъдат преместени. В тях ще могат да влязат 65 семейства. В момента единият от четирите блока е готов на 80%, другият е затворен, но все още не е измазан, а останалите два са на етап груб строеж. От кметството са направили постъпки за ново финансиране, тъй като парите за строежа са свършили.

Палати фантоми заради липсващи 40 бона

90% от къщите в квартал "Нов път" са незаконни, съобщиха от кметството във Видин. Сред тях има и многоетажни луксозни постройки, които засега никой не се наема да бута. Преди 5 г. общината се опита да узакони къщите, като предложи на ромите да купят терените под тях. За тази цел трябваше да бъде изработен нов градоустройствен план на квартала, но общината не намери 40 000 лв. за изготвянето му.

Преди всички избори ни обещават, че ще ни узаконят къщите, но след това никой не се заема с това, казват ромите. Те са готови да платят за терените, но по минимална цена.

Незаконните къщи създават трудности при поставянето на електромери и водомери. Затова има случаи, когато от една къща се снабдяват с вода и ток по 5-6 семейства.

В "Нов път" живеят 15 000 души, 5000 от които са гласоподаватели. По тази причина в квартала не се предприемат крути мерки за изчистване на незаконното строителство.

Ромският квартал на Видин е създаден преди 70 г. Тогавашната община отредила 135 дка за построяване на къщи. Днес кварталът се е разширил на площ от 1100 дка. Заради железопътната линия към Дунав мост 2 бяха съборени само 3 къщи, попадащи в трасето й.

Евророма плаши с бунт, Бареков видя сценарий

Ако не спре събарянето на ромски къщи в Стара Загора, "Евророма" заплаши, че ще блокира България. От партията заявяват, че ще пресекат три основни пътни артерии в страната. Те обаче не конкретизираха кои са пътищата.
Акцията на старозагорския кмет Живко Тодоров коментира и председателят на ББЦ Николай Бареков. Според него бутането на ромските къщи е сценарий на ГЕРБ и ДПС, "който цели да се вдигне националистическият вот". "Хората, на които им е писнало от ромския терор, ще се подлъжат и ще гласуват за ГЕРБ, същевременно обаче циганите са много уплашени, те ще гласуват за ДПС", каза Бареков.

Бутат и катун в Студентски град

София настанява роми във временни домове

Десетки гета от незаконно самонастанили се роми има в София, срещу които общината се бори с променлив успех. Столицата е притегателен център за хиляди безработни от цялата страна.

Повече от 10 пъти в Студентски град районният кмет премахва катуна, който само за дни след това се оформя върху терен от 2000 дка частни ливади. Последният път е през март, когато са разтурени 10-15 бараки от кашони и дъски, без ток, без вода, направо на земята. Три месеца по-късно отново са се появили десетина постройки.

"Акцията за премахването им е планирана в началото на август, вече е разлепена заповедта", каза за "Стандарт" кметът на Студентски град Димитър Дилков. Работата му е по-лека от старозагорския кмет, защото не се налага да руши масивни къщи. През 2010 г. обаче Дилков е заварил катун от над 90 колиби. Ромите идват предимно от Северозападна България - Брестница, Луковит, Ловеч. Препитават се от кофите за боклук в столицата. Преди година подобен проблем разреши и кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев. Той разчисти незаконната ромска махала в местността Градините в "Орландовци", където наред с мръсотията върлуваше и СПИН. Пришълците са върнати по родните места.

Без много шум кметът на столичния район "Люлин" Милко Младенов също е разчистил две гета. "Ангажирахме социалните служби да предложат на хората домове за временно настаняване", обясни Младенов. С настаняване във временни жилища се опитва да реши проблема и кметицата на район "Възраждане" Савина Савова. От години тя се опитва да разчисти гетото на ул. "Добри Желязков". В момента там са останали 11 семейства, издигнали незаконни постройки в пълна мизерия без тоалетни и ток. "Наскоро изведохме едно четиричленно семейство, до края на годината ще изведем още 3", разказва Савова. Тя разчита на срещи и разговори, в които убеждава хората да изоставят мизерния начин на живот, да влязат в център за временно настаняване и да бъдат картотекирани за общинско жилище като крайно нуждаещи се.

Общината иска да строи 580 къщи във "Филиповци"

Проект за премахване на незаконните постройки в столичната ромска махала "Филиповци" и заменянето им с 580 еднофамилни къщички за около 3500 души, подготвя Столичната община. Идеята е тези жилища да са общинска собственост и хората да живеят в тях под наем. Финансирането ще дойде от ЕС по програми за интегриране на социално слаби. В момента се прави подробен устройствен план, на базата на който ще се разработи проекта. Той включва и изграждане на канализация, водопровод, електричество, две нови детски градини и цялостен ремонт на училището. В новите къщички ще се настаняват само семейства с доходи под границата на бедност.

Бутат 200 къщи в "Максуда" преди изборите

Наполовина съм македонец, тренирал съм борба, казва районен кмет

До края на август трябва да започне събарянето на близо 200-та опасни и незаконни къщи в ромската махала "Максуда", каза районният кмет Христо Христов. Приетата в понеделник наредба развърза ръцете на общинарите във Варна за принудително бутане на нелегалните постройки, които по дерето на "Максуда" са по-скоро коптори. Не приемам ултиматуми от нарушители на реда и на закона, категоричен беше Христов. Така той отговори на заплахите на ромите, че ще блокират жп линиите в района. Шефът на сдружение "Обновление" Ридван Сали даде срок две седмици на управляващите да се реши проблемът на циганите с фургони, терен или общински жилища. Щом влезе в сила наредбата, веднага връчваме заповедите за принудително събаряне, срокът за доброволното отдавна мина, каза кметът Христов. И отсече: "Не ме е страх, наполовина съм врачанец, наполовина македонец, а и съм тренирал борба. Нека по мъжки да дойдат, а не с камъни и дървета". Тези дни предстои събарянето на още 4 опасни пред срутване общински къщи със самонастанили се роми. Досега бяха бутнати 8 такива.

Все сме в избори и не мога да си свърша работата, казва Христов. Той и хората му смятали още през май да започнат акцията, но заради евровота отложили. Сега районното кметство бърза да изпревари предсрочните парламентарни избори, за да не се надяват ромите в "Максуда" на лъжливи политически обещания, че никой няма да ги мръдне.

Сливен не пипа гето

Общината в Сливен не планира масово премахване на незаконни постройки, обяви кметът Кольо Милев. Той обясни, че целта им ще е да борят незаконното строителство в зародиш, а не да се действа постфактум. "В момента следим процеса край село Чинтулово, където има опити за незаконно строителство, които ще бъдат предотвратени", заяви градоначалникът. Не се планирало обаче масово събаряне на незаконни сгради в най-големия ромски квартал "Надежда". Там едва между 5 и 10 процента от къщите са законни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай