Гето с часовников механизъм

Гето с часовников механизъм | StandartNews.com

Който тръгне срещу нас - пада, заканиха се роми на кмета, той им обеща ВиК за 1,5 млн.

"Бомбата" с ромското гето на Аязмото, което бе изринато с багери, "цъка" повече от половин век. През 60-те години, заради строителството на мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", е решено махалата в тогавашния кв. "Чадър могила" да бъде преселена в сегашния "Лозенец". Казват, че тогавашните властници дълго спорели дали това е най-доброто място за ромската общност. "Дадоха им най-хубавия квартал, с чудесен изглед и на хвърлей от Аязмото", възроптали мнозина от старозагорци тогава. Общинските управници защитили идеята си, че тук всеки старозагорец ще може да построи къща. Освен ромските фамилии обаче, така и не се явили други желаещи. Така, съвсем законно, в началото на хълма между естествените паркове "Карасевлия" и "Аязмото", започнали да никнат къща след къща.

Като повечето крайградски квартали, и "Лозенец" се строи без канализация. 50 г. по-късно такава няма и мръсните води от чешми и септични ями стигат до болницата. А ромите от други старозагорски квартали и близки селища, верни на традицията да живеят заедно, бързо населват "Лозенец". В момента никой не знае колко души живеят в махалата, официалната цифра е 15 000, но се говори, че са с поне 5-6 хиляди повече. Още през първите години, когато се създава кварталът, покрай законните постройки започват да никнат и много незаконни сгради. В началото като пристройки към законните жилища, а след това - безразборно, се появяват едноетажни къщи и откровени коптори от керпич с по една стаичка. Естествено, без всякакъв план и разрешителни. Токът и водата се осигуряват на принципа на "Дядовата ръкавичка" - "баджанакът има партида в енергото" и за него се прикачат още 5-6, а понякога и повече, близки фамилии. Особено след 1990-а махалата започва

да расте застрашително като триглава ламя

на запад и север към белите дробове на Стара Загора, както заралии наричат любимото си Аязмо. Преди двайсетина години се появяват и първите незаконни къщици в самия парк "Борова гора", който практически разделя квартала от Аязмото. Непрестанни са набезите за незаконна сеч и за тези 10-15 г. 1/3 от гората изчезва. Често брадвите играят и в Карасевлия и Аязмото. Не са редки и пожарите - умишлени и от небрежност, които заплашват гордостта на града. През горещото лято на 2007-а огънят изпепели хиляди декари в Карасевлия и за малко да пламне и самото Аязмо. Една от версиите тогава бе, че огънят е тръгнал от ромските коптори в парк "Борова гора". Това бе и причината за пръв път общината да изкара багерите срещу незаконните къщи в кв. "Лозенец" през есента на 2007-а. На тогавашния кмет д-р Евгени Желев обаче

не му стигна куражът да продължи акцията

Той събори само няколко къщи, вдигнати буквално в гората. Но след това политическите сили бързо "взеха проблема в свои ръце" и той бе забравен за дълго.

"До 10,30 ч на втория ден от акцията - вторник - всички 55 набелязани незаконни къщи са премахнати", рапортува храбро пред медиите сегашният старозагорски кмет Живко Тодоров. Засега той успява да отбие успешно атаките и на ромската общност, и на немалкото НПО-та, които обявиха акцията за откровено нехуманна. "Ромите нямат по-специални права, те трябва да кандидатстват като всички по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж", защити за пореден път закона Тодоров. Припомни още, че и в "Лозенец", и в съседния кв. "Чучура", отдавна е имало заделени над 70 парцела, които веднага могат да бъдат предоставени, но мераклии засега няма. Двама от зам.-кметовете на общината - Йордан Николов и Янчо Калоянов, поканиха представители на фамилиите, останали на улицата след акцията, да умуват заедно къде да бъдат настанени, докато решат трайно жилищния си проблем. Стана ясно, че на 5-6 многодетни семейства, които нямат близки и роднини, могат да се осигурят общински жилища. Имало свободни общински помещения и в няколко близки села. Освен това всички, които желаят, получиха формуляри за кандидатстване за парцели и по най-бързия начин молбите им ще бъдат разгледани от общинската администрация.
Ромите, които първия ден посрещнаха яростно общинарите и полицията с камъни и керемиди, са категорични, че акцията щяла

да се върне като бумеранг срещу Живко Тодоров

и неговата партия ГЕРБ. "Д-р Желев бутна само две къщи и загуби изборите, да се готви догодина Живко", заканиха се местни лидери. Някои от тях свързаха акцията с унищожителните резултати на ГЕРБ на евроизборите. В повечето ромски секции гласовете за партията на Бойко Борисов се брояха буквално на пръстите на двете ръце. Общината е планирала събарянето на незаконните къщи да започне само десетина дни преди вота, но тогава полицията осуети опита под претекст, че нямало възможност да осигури охрана.

"ГЕРБ искат да оберат националистическия вот за парламентарните избори през октомври", е друга версия на сегашната акция. Кметът Тодоров обаче отхвърли всякакви политически спекулации. "Ние сме постоянно пред избори, наесен парламентарни, догодина местни, следващите президентски - може ли да се съобразяваме кога ще е политически най-съобразно да започнем да прилагаме законите в кв. "Лозенец", аргументира той. Тодоров припомни, че общината е готова да промени изцяло условията за живот в този забравен от държавата и Бога квартал. Догодина щял да стартира голям проект за 1,5 млн. за изграждане на лелеяната от 50 г. канализация в квартала.

Плащаха си тока, хвали ги Енергото

15 от съборените къщи в местността Борова гора били коректни платци на Енергото, обявиха от EVN. И уточниха, че събираемостта на сметките за ток в старозагорския кв. "Лозенец" е над 98%. Това се отнасяло и за други ромски квартали в Южна България. Масова практика било съседите да се прикачват към мрежата на един абонат, на когото плащали за изразходвания ток.

"За да не плащат клиентите непосилни сметки, трябва пазарът да се либерализира изцяло, включително и за битовите абонати", заяви в Стара Загора председателят на УС на EVN България Йорг Золфелнер. Той коментира, че дружеството не знае каква е реалната цена на електроенергията и е необходим сериозен анализ. От EVN заявиха, че 75-те милиона, които държавата отпуска годишно за енергийни помощи на социално слабите домакинства, са много под далеч нужните поне 300 млн. "Необходима е не само адекватна социална политика, но и структурни промени в системата и цялостно отваряне на пазара", каза още Йорг Золфелнер.

Жалват се, че спят под дъжда

Спим под дъжда, оплакаха се част от жителите на кв. "Лозенец" след акцията. Вече втори ден продължава разчистването на тухли и керемиди след събарянето на 55-те къщи в гетото.
При преговорите на семейства, останали без покрив при акцията, и общинари пък стана скандал със самозванец, който опита да вземе парцел. "Ти нямаш работа при нас, защото не живееш там, затова се махай!", разобличи го една от мургавите "преговарящи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай