Генерал Михо Михов: Договорът за базите трябва да бъде продължен

Генерал Михо Михов: Договорът за базите трябва да бъде продължен | StandartNews.com

"В България няма американски бази. Има съвместни военни съоръжения, които се използват от армиите на двете страни. Според мен договорът между България и САЩ за тях трябва да бъде продължен." Това обяви пред журналисти в Сливен председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов. Една година преди изтичане на 10-годишния контракт считам, че е време тази дискусия да започне. Вие знаете, че една партия вече внесе предложение договорът да бъде прекратен. Моето мнение е различно. От 2002 година не съм ходил на база "Ново село", дори и външно като се погледне, промяната е осезателна. Там са вложени 60 милиона долара", заяви генерал Михов.

Той подчерта, че съвместните учения и обучения са изключително важни за българската армия. В същото време считам, че гражданският контрол е задължителен. Знаете, че аз отправих парламентарно питане за контрола върху боеприпасите, които се използват на база "Ново село". Министърът на отбраната ме увери, че всичко е в реда на нещата. Считам, че и медиите трябва да бъдат наблюдателни в това отношение", каза генерал Михов.

Той съобщи, че предстои изнесено заседание на парламентарната комисия по отбрана на база "Ново село". Общо 70 съвместни учения между България и САЩ са планирани тази година, а по-голямата част от тях са именно на ново село, каза генерал Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай