Гърци почитат паметта на героите на Илинден

Гърци почитат паметта на героите на Илинден | StandartNews.com

Благоевград. Гости от Гърция ще се поклонят пред паметта на загиналите в Илинденската епопея в местността Попови ливади. Кметове и жители на погранични гръцки общини се очаква днес да са заедно със стотици нашенци от Неврокопския край и страната пред паметника на Гоце Делчев.

За пореден път там ще е началото на честването на Илинденско-Преображенското въстание. Пред паметника на великия българин слово за 111-годишнина от събитието, за участниците и героите в него ще изнесе проф. Андрей Пантев. Заупокойна молитва за загиналите в Илинденската епопея и молебен за здраве ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим в съслужение с местни свещеници.

На церемонията, която е от 10,30 часа, ще присъстват депутати, представители на партии и институции и много граждани, които ще се поклонят пред паметника на легендарния войвода и ще поднесат в знак на признателност венци и цветя. Съборът на Попови ливади няма да мине без много музика и празнично настроение, а стартът на веселбата е в 11,30 часа. Сред гост изпълнителите са нашата обичана певица Тони Димитрова, македонският певец Наум Петрески и македонският ансамбъл „Тоска".

На сцената своя талант ще покажат и много местни изпълнители и музиканти – Боряна Карпузова, Георги Жбантов, Ирина Паскалева, Мария Христова, Васко Пиргов, Иван Арнаудов и други. Община Гоце Делчев, която е организатор на проявата, осигурява безплатен транспорт до Попови ливади. Автобусите ще тръгват от централния площад в града от 08,00 часа, а връщането е в 16,00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай