Гълъби и аплодисменти за Митко Цонев

Гълъби и аплодисменти за Митко Цонев | StandartNews.com

По молба на семейството хората пристигаха без цветя

Десетки гълъби излетяха в небето над "Свети Седмочисленици", сякаш да ескортират душата на Митко Цонев, с когото стотици се сбогуваха в софийския храм вчера следобед. Опашката от хора, които искаха за последно да засвидетелстват обичта и респекта си към един от най-известните телевизионни журналисти и водещи пред последните десетилетия, се изви до "Графа". Политици от всички партии, представители на всички медии, бизнесмени, артисти, спортни деятели и средностатистически зрители обединиха емоции в последните аплаузи за Митко.

Симеон Сакскобургготски, Вежди Рашидов, Корнелия Нинова, Сергей Станишев, Мая Манолова и Ангел Найденов, Боряна Пунчева, Екатерина Генова, Вяра Анкова, Севда Шишманова, Уляна Пръмова, Цветанка Ризова, Петър Попангелов, Красимир Велчев, Коко Каменаров и Радина Червенова, Велислава Дърева, Миглена Кунева, Даниел Вълчев, Татяна Дончева, бившият конституционен съдия Георги Марков, Иван Яхнаджиев поднесоха съболезнованията си на Анахид Тачева, Мариана Цонева, сестрите на Митко - Теодора и Ани, на децата му Деси и Димитър. Тук беше и Васил Стойчев, който играеше един от даскалите на момчешката тайфа в "Таралежите се раждат без бодли" - филма, с който Митко се записа и в историята на киното.

Михаил Миков и Огнян Герджиков си спомниха студентските им години с Цонев, Илияна Йотова - първите си стъпки на "Сан Стефано" с позитивната подкрепа на Митко. "Бяхме семейни приятели с Митко и Мариана. Преди седмица се чухме с него - да бъда от първите му гости през новия телевизионен сезон. Разбрахме се, че на бяло изстудено вино у нас или у тях ще уточним горещите теми. Той беше и остава мой другар. Никога няма да забравя добротата му", сподели Вежди Рашидов. Маргарита Михнева беше тъжна до крайност: "Изпревари ме - трябваше да бъда преди него". Драго Драганов каза през сълзи: "Неговият талант на телевизионер се превърна в мост между различните поколения".

Деси, дъщерята на Митко, вече прави филм за него - последните кадри ще са от "Свети Седмочисленици". Във вторник тя ще обяви на пресконференция подробности около фондацията на името на Цонев, която ще подкрепя млади и талантливи журналисти и ще връчва награда на негово име. В управителния съвет ще влязат Вяра Анкова, Уляна Пръмова, Цветанка Ризова. Тогава ще стане ясна и сметката, в която ще могат да се правят дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай