Фураж убива животните в зоопарка

Фураж убива животните в зоопарка | StandartNews.com

София. Некачествен фураж е причина за смъртта на животните в столичната зоологическа градина. Това показват първоначалните данни на инспекторите, научи "Стандарт". Късно във вторник бяха готови първите резултати от изследванията, но част от специалистите имат съмнения по отношение на причините за внезапната смърт на животните. Затова екипите на Агенцията за безопасност на храните и Столичната здравна инспекция ще направят повторни изследвания, преди да обявят окончателно резултатите. Според основната версия фураж с лошо качество, който е бил неправилно съхраняван, е довел до растеж на мухъл и поява на микотоксини. Заради влагата това лято зърната са покълнали и така се е образувала идеална среда за развитие на болестотворни форми, които са произвели токсини, опасни за животните, обясниха ветеринари. Опасенията на специалистите обаче са, че заболяването, довело да смъртта на животните в зоопарка, е възможно да е вирусно. Причината е, че се наблюдава единствено при чифтокопитните. Само през уикенда починаха 5 тревопасни животни - в събота и неделя последователно умират 3 гаура - най-едрият вид диви говеда от Югоизточна Азия, един як и една камила. Причините за смъртта са неизяснени, общото е, че преди да издъхнат, имат разстройство, коремите им се подуват, схващат им се краката. Постепенно все по-трудно вдишват въздух и започват да обръщат очите си, удрят главите си по земята и стените на оборите, разказаха притеснени служители на зоопарка. Вчера малко преди обяд е починало и едното от бебетата на гривестите козирози, което се роди през март. Останалите 6 козирога страдат от диария и са на антибиотици.

Пръскат за комари, изследват храната

Видът на умрелите животни породи съмнения, че са нахапани от мушици и комари, които пренасят заразата син език. За това са взети мерки и целият район е напръскан с препарати срещу тези насекоми. От Българската агенция по безопасност на храните обаче са категорични, че взетите проби от труповете на животните не са дали положителен резултат за наличие на син език. Проверка на "Стандарт" показа, че на 12 май в Столична община е проведена последната обществена поръчка за доставка на плодове, зеленчуци и сочен фураж за изхранването на животните в зоопарка. Конкурсът е спечелен от софийската фирма "Лима ЮГ" ООД. Тепърва ще се прави проверка за доставките и качеството на храните. Оказа се, че от два дни животните не са хранени, а вчера след разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова на зоопарка ще бъде доставен фураж от друга фирма, който преди това ще бъде внимателно изследван.

Разплакани хлапета чакат пред вратите

Затворената зоологическа градина в София разплака най-малките жители и гости на столицата. Десетки деца идваха и вчера пред вратите на зоопарка, но си тръгваха с огорчение. Родителите им едва успяваха да ги успокояват. "Животните са болнички и чакат чичо доктор да ги лекува. Ще се оправят, не плачи, утре пак ще проверим", успокояваше майка 6-годишната си дъщеря. Хлапе на 3 годинки ревна, защото не е видяло слона. Родителите се видяха в чудо, докато го успокоят. Влюбена двойка младежи, решила да си направи романтична разходка сред животните, също си тръгна разочарована. Семейство от Бургас специално бе дошло, за да посети зоопарка, имаше и българи, работещи в чужбина, които са в отпуск и решили да разходят децата си. Повечето хора питаха служителите защо е затворено. "Дали са болни от син език, или пък някой ги е отровил?", питаха се всички, но никой не можеше да даде еднозначен отговор.

Токсична бактерия и под липите

Починаха два муфлона от Старозагорски зоопарк, съобщи директорът д-р Радослав Михайлов. Животните са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта син език. При аутопсията е установено, че муфлоните са починали от ентеротоксини, уточни д-р Михайлов.

Син език покоси 72 муфлона

Болестта "син език" взе жертви и сред дивите преживни животни в Кърджалийско. 72 муфлона и един елен лопатар са умрели в Държавно ловно стопанство "Женда. Загинали животни има и в двата ловни района - "Женда" и "Болярци", съобщава регионалният вестник "Нов живот".

Направен е опит за лечение на един муфлон с антибиотик, който е бил неуспешен. Взети са проби от болни муфлони и изпратени за изследване в лабораторията на БАБХ в София. От стопанство "Женда" настояват да бъдат обезщетени, както това вече се реши за собствениците на умрели домашни животни от "син език".

Ситуацията е драматична, призна министърът на земеделието Васил Грудев. "Взетите мерки са били ненавременни. Това е позволило болестта да обхване цялата страна. В момента са засегнати 22 области и около 3600 овце. Усилията ни са насочени за овладяване на заразата и призовавам всички собственици на животни да спазват строго правилата и да не допускат паша през нощта", каза Грудев. Междувременно кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети най-засегнатите села, в които има регистрирани случаи на болестта "син език" по животните. По разпореждане на градоначалника е осигурен безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от "син език" животни до сборния пункт в Момчилград. Оттам труповете се предават на екарисажна кола, която пристига три пъти седмично - понеделник, сряда и петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай