Френски деца търсят тракийски съкровища

Френски деца търсят тракийски съкровища | StandartNews.com

Френски деца ще разпознават тракийски съкровища от българските земи и ще посочват кое къде е открито. Фондацията на дъщерята на покойния президент д-р Желю Желев - Станка, "Изиарт" е създала археологическата игра. Идеята е децата във Франция да научат повече за траките. Играта се казва "Търсене на съкровищата на тракийските царе в Лувъра".

Организаторите на играта обясняват на хлапетата, че ще им позволят да открият ценните предмети на древната цивилизация от изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. Така малчуганите ще видят снимка на главата на Севт III и ще трябва да посочат на кого е принадлежала тя и къде е открита. В играта има фрагменти от Панагюрското златно съкровище, от златните накити на принцеса от Могиланската могила, от Рогозенското и Боровското съкровище и др. Децата трябва да ги разпознаят и да кажат къде са открити. Организаторите обещават, че отговорилите правилно ще получат награда. Археологическата игра ще бъде представена днес на български туристически панаир на площад "Пале Роял" в Париж, който ще съпътства изложбата на тракийските съкровища в Лувъра. Регионалният исторически музей в Русе е предоставил безвъзмездно правата си върху изображенията на Боровското съкровище за тази образователна програма, която цели чрез откривателство да се научи повече за древния свят.

Вероятно археологическата игра ще бъде представена днес от министерството на туризма в Париж, където на площад "Пале Роял" ще бъде открит туристическият панаир "България - култура и традиции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай