Фоторепортерка не се дава на рака

Колеги на Йонита от Варна събират нужните $4000 с изложба на 29 април

Фоторепортерка не се дава на рака | StandartNews.com

47-годишната Йонита Кунева Киркова от Варна, която има зад гърба си близо две десетилетия като професионален фоторепортер, се бори за живота си с коварна болест. Нейни близки, колеги и приятели вече организираха кампания за набирането на 10 000 евро за първоначалното й лечение в чужбина, което не е по силите на семейството й.

Преди 1 г. при преглед откриват рак на гърдата на Йонита, която веднага е успешно оперирана. Следват 8 химиотерапии - по една на месец, както и 20 лъчетерапии. Не след дълго обаче Йонита започва да се оплаква от болка в костите и се налага сцинтография за метастази в костната система. Тя установява множество

разсейки в таза, гръбначния стълб, гръдните кости и ребрата

При последвалия спешен преглед на ултрамодерния ПЕТ-скенер във варненската УМБАЛ "Света Марина", който дава най-добрата образна диагностика у нас, резултатите са потвърдени, като допълнително са открити и увреждания на черния дроб. Наши специалисти, както и колегите им от водещи клиники в Германия, заявяват, че болният организъм може да се поддържа медикаментозно в продължение на 2-3 г., с гаранция за краен успех от около 20-30%. Това става с инжекции с изотоп на стронция, който се поставя през 100 дни за заздравяване на костите. За черния дроб обаче няма предложен вариант за лечение.

Затова, в търсене на изход от ситуацията, близките се свързват с Медицинския университет в Душанбе, Таджикистан, където местен професор твърди, че може да помогне и излекува коварното заболяване, ако пациентката отиде там. Името му е свързано с лечение, при което се

съчетава традиционната и тибетската медицина

и се постигат неподозирани резултати. Йонита и близките й избират източния лечител. Фоторепортерката вече е в болницата в Душанбе за лечение на рак. Минали са първите 15 процедури и след това ще бъдат направени цялостни изследвания, за да се види как те са повлияли в лечението, има ли напредък и трябва ли да се продължи.

В момента тя се нуждае от $4000 за продължителен престой в болницата. Затова близките са открили дарителска сметка, с надеждата и молбата всеки съпричастен да помогне, с колкото може. А журналистическата гилдия инициира изложба с фотографии на колеги на Йонита. Снимките ще бъдат наредени пред залата на Общинския съвет във Варна, който ще заседава на 29 април. Председателят на местния парламент Иван Луков е дал съгласието си да бъде създадена организация за събиране на средства в помощ на Йонита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай