Фотокапан за рис в Рила

Фотокапан за рис в Рила | StandartNews.com

Фотокапан за появил се в Рила рис са заложили експерти. Следата от хищния бозайник от семейството на котките е открита при теренните проучвания в Национален парк "Рила". В тях участват над 160 специалисти, които обикалят различни зони на парка и правят изследвания на терен.

Според доц. Васил Попов в парк "Рила" има благоприятни условия за риса - високи иглолистни гори и добра популация на сърни и зайци, затова има почти 98- процентова сигурност хищната котка да е дошла в планината. Очаква се тя да бъде засечена от един от заложените 15 фотокапана. Експертите, работещи по проект за изготвяне на актуализиран план за управление на парка за следващите 10 години, преместват фотокапаните на различни локации по предварително направен график. Целта е да бъдат регистрирани максимален брой видове, като до момента са заснети дива коза, мечка, сърна, лисица, язовец, белка. Проектът предвижда да се направи детайлна карта с регистрираните на територията на парка животински видове.

Актуализацията на Плана за управление за първи път ще регистрира местообитания на територията на парка, както и лишеи, които до момента не са били проучвани и не са отразени в действащия План от 2001 г. В новия документ ще бъдат отбелязани и морени на над 23 500 години за първи път, както и реалните измерения на останките от т.нар. Кайзеров път, построен по времето на цар Фердинанд през 1915 г. като част от трасето към момента е унищожено .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай