Форум Природа: Нищо тайно не е правено на Витоша

Форум Природа: Нищо тайно не е правено на Витоша | StandartNews.com

Нищо тайно не е правено на Витоша. Всичките дейности са били обвързани с договори между фирмите-изпълнители. Това се съобщава в изказване на "Форум Природа"

Ето и пълния текст без редакторска намеса.

За изясняване на цялата истина, от Форум „Природа" публикуваме получения при нас втори договор между фирмата, спечелила конкурса, обявен от Държавно горско стопанство София, и подизпълнител с предмет почистване на сечище и изграждане на извозни пътища.

Специалистите знаят, че това е обичайна и рутинна процедура. Още повече, тя е абсолютно наложителна, тъй като през лятото на 2015 инспекция установява повторно размножаване на корояд типограф в местността. Ако не бъде почистен района от старата и умряла дървесина се рискува унищожаване на всички иглолистни гори на Витоша.
Този проблем не е от сега. 15 години Институтът по гората към БАН, Лесозащитна станция и Лесотехнически институт и Държавно горско стопанство се опитват да се справят с опасността. Практиката у нас и в европейските страни е доказала, че единствено отсичане и извозване на заразените дървета може да ограничи процеса.
Например, това, което не се направи на Бистришко бранище (да се изнесат дърветата), беше направено в местността Офелиите и в момента там има здрава и хубава 15-годишна смърчова гора.

От Форум „Природа" изразяваме недоумение, че обществото продължава да бъде заблуждавано, вместо медиите и институциите да информират за реалното състояние на ситуацията и обективно да оповестят фактите.
Приложение: фотокопие на договор между Сава Цирков ЕООД и Тотал ООД, с който е наета специализирана техника, отговаряща на изискванията за опазване на околната среда в такива районо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай