"Фондацията" и майстори на хилката в Панагюрище

"Фондацията" и майстори  на хилката в Панагюрище | StandartNews.com

Този уикенд е последният шанс да се види оригиналното съкровище

Панагюрище е най-модерната туристическа дестинация тази седмица. В събота звездните музиканти от "Фондацията" ще свирят на открито в центъра на Панагюрски колонии заради празника на миньорите. От сряда стартира пък вторият най-голям турнир в Европа по тенис на маса, като за първи път той ще бъде от най-престижната категория "Мейджър". Кулминацията на турнира с награден фонд 80 000 долара ще е в неделя, когато са финалите. В чисто новата спортна зала "Арена Асарел" ще дойдат 18 от първите 100 в световната ранглиста.

Но всъщност най-привлекателното нещо за любопитното око е Панагюрското златно съкровище. Вече два месеца в специалния трезор в Историческия музей е изложен неговият оригинал, който дойде в родния си дом за първи път от 2014 г. Деветте златни съда от съкровището - една фиала и осем ритона, ще бъдат изложени до 31 август, така че този уикенд е последният, в който можете да ги видите на живо. Оригиналът не можа да се върне в Панагюрище миналата година, защото бе на голямата международна изложба "Златната легенда" в Япония от 16 октомври 2015 година до 29 май тази година.
На метри от Историческия музей туристите могат да се потопят във възрожденската атмосфера на запазените стари къщи, които

пазят духа на революционерите от Априлското въстание

Отворени са всички 7 възрожденски къщи - Дудековата къща, Джуновата къща, Синята Хаджидимитрова къща, къщата музей на Райна Княгиня, Тутевата къща, Лековата къща и Дриновата къща.

Най-интригуваща е Лековата къща, построена след Кримската война и изографисана през 1873 г. Собственикът й Иван Леков е богат търговец, революционен деец и участник в Априлското въстание. Къщата е посещавана от Апостола на свободата - Васил Левски. След заседанията на Оборище в нея отсяда комисията, избрана от Първото велико народно събрание, свикано през април 1876 година. Изключителната стенописна украса отвътре и отвън на сградата е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. В салона впечатлява "Колелото на живота", отразяващо характерната за епохата житейска философия.
Джуновата къща приютява експозицията "Панагюрска златарска школа". Построена е през 1893 година. Експозицията проследява възникването и развитието на Панагюрската златарска школа и владените от нея техники за изработка - леене, емайл, коване и филигран. Основно производство на панагюрските златари са били украшенията, трапезната и църковната утвар.

Тутевата къща става символ на революционния дух. На 20 април 1876 г. в нея е обявено Априлското въстание. Днес домът на Иван Тутев е музей и пази гостната стая, където са отседнали апостолите и е писано възванието към българския народ. Тук е и Карловското знаме, с което е било възвестено началото на въстанието.

Къщата музей на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Тя е представител на средногорския тип асиметрична къща.

В този дом на 18 януари 1856 година се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание - Райна Попгеоргиева Футекова - Райна Княгиня.

Сред ценните реликви в музея е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901 г. по случай първото официално честване на Априлското въстание.
Туристите ще разберат

как за 10 дни Панагюрище е столица на България

Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 година се провежда Първото българско велико народно събрание и фактически се заражда българската демокрация и парламентаризъм.

Предимство са и удобните исторически маршрути до Стрелча, Старосел, Хисар и Копривщица. Все по-атрактивни стават селският и ловният туризъм в региона.

Известни с гостоприемството си, панагюрци предлагат места за отсядане в хотела "Каменград", където ви очакват 8 вида спа процедури, 50-метров басейн и минерална вода.

Другият обособен хотелски комплекс е Джуджевата къща. Тук всичко е домашно приготвено с екологични продукти. Фамилията Петришки ще ви приготви оригинално агнешко по гергьовски в автентична старовремска пещ. Къщата получи сертификат "Зелена Къща" от Българската Асоциация за Алтернативен Туризъм, който означава "Гостоприемство с отговорност" или гостоприемство и автентично посрещане в комбинация с грижа за природата.

Всичко това - история, природни дадености и вкусна храна, Панагюрище гарнира с щедро гостоприемство, а туристът се 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай