Фирми търсят 22 000 стажанти

Фирми търсят 22 000 стажанти | StandartNews.com

Всеки трети работодател готов да наеме висшисти, повечето искат неквалифициран персонал

Фирми от цялата страна са заявили пред бюрата по труда, че желаят да приемат на стаж 22 035 младежи. Половината от тях може и да нямат професия, защото работодателите са готови да ги обучат в предприятията си.
Това показва анкета сред 4000 фирми, направена от Агенцията по заетостта заради новата схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която ще стартира от септември. Нарича се "Младежка заетост" и е с бюджет от 35 млн. лв. Той трябва да покрие разходите на бизнеса по 6-месечните стажове в реална работна среда на 7500-8000 безработни млади хора до 29-годишна възраст.

Масово работодателите търсят работници за по-ниско квалифициран труд, показва анкетата. 57% са заявили, че предпочитат младежи предимно със средно образование, а 10% - с основно и по-ниско. Желания да вземат на стаж наскоро завършили висшисти са изявили 32% от анкетираните.

Най-търсени са работници в сферата на услугите, производството на храни и облекла, административен персонал. Само 2% от анкетираните са обявили, че са готови да наемат приложни специалисти с технически специалности, въпреки че от години бизнесът се оплаква, че най-голям е гладът точно за тези кадри.

"Бизнесът не бива да гледа на новата схема "Младежка заетост" като на възможност за осигуряване на субсидирана заетост", посочи шефът на Агенцията по труда Асен Ангелов. Той припомни, че целта на тази схема е да осигури 6-месечни стажове на млади хора с придобита вече професия, но без реален опит по нея. Ако младият специалист се справи добре по време на стажа си и работодателят го назначи за постоянно, схемата ще поеме разходите му за осигуровки за още 6 месеца. От друга страна, се дава възможност и на младежи без професия или специалност да добият такава за 6 месеца на реално работно място под ръководството на наставници. За стажантите, включени в "Младежка заетост" от други населени места, ще се покрият и транспортните разходи.

Към края на юни безработицата сред младежите е 16,7% от всички регистрирани в бюрата по труда, съобщи Асен Ангелов. Общият брой на безработните до 29-годишна възраст е 58 575 души, което е с около 10 000 по-малко отпреди година. От началото на 2014 г. специално обучени трудови инспектори работят приоритетно с младежи в цялата страна. За първите 6 месеца на годината е намерена работа в реалния сектор на 24 000 млади хора. Други над 10 000 са включени в мотивационни и професионални обучения и стажове.

"Не давай заето - бъде зает!" е мотото на национална кампания на Агенцията по заетостта за мотивиране на младите хора да бъдат по-активни в търсенето на работа. Тя стартира вчера от София с първия конкурс за рисуване на графити по оградата на столичното бюро по труда "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай