Финансиран от България проект към ЮНЕСКО с международна награда

Онлайн инструментът „Жените в историята на Африка" е образователен ресурс с отворен достъп

Финансиран от България проект към ЮНЕСКО с международна награда | StandartNews.com

Зам.-генералният директор на ЮНЕСКО Гетачеу Енгида отправи специални благодарности към България

София. Финансиран от България проект на ЮНЕСКО спечели престижната награда GEM-TECH за раавноправие на половете в технологиите, съобщиха от Министерството на външните работи. Проектът е бил отличен на тържествена церемония на 28 октомври 2014 г. в Бусан, Южна Кореяв рамките на Общата конфененция на Международния съюз по далекосъобщения (МСД). На нея е присъствал посланика на България в Сеул.

За първи път МСД в сътрудничесво с агенцията на ООН за равенство между половете и овластяване на жените - UN Women, организират тържествено връчване на наградите за „Равенство между половете в технологиите" /„GEM-TECH Awards"/, които се присъждат в седем категории на личности и организации с особен принос в използването на информационните технологии за овластяване на жените по света.

Финансираният от България проект бе класиран на първо място в Категория 1 (за електронни апликации и продукти за социално и политическо овластяване на жените и връзката му с устойчивото развитие) сред номинираните общо 360 иновативни проекта от 70 държави от цял свят.

„Този проект е особено важен за ЮНЕСКО, тъй като едновременно се фокусира върху два от глобалните приоритети на Организацията – Африка и равенството между половете", посочват от МВнР.

Онлайн инструментът „Жените в историята на Африка" използва информационните технологии за създаването на образователен ресурс с отворен достъп, който разказва историите на девет жени от различни части на Африка, борещи се за правата на човека и вдъхновяващи множество други момичета и жени да отстояват свободата и достойнството си.

В речта си по време на церемонията заместник-генералният директор на ЮНЕСКО Гетачеу Енгида отправи специални благодарности към България, съфинансирала отличения проект.

„Тази награда е показателна за лидерството на България за реализирането на приоритетите на ЮНЕСКО", заяви Енгида в речта си.

Повече информация за електронния образователен инструмент „Жените в историята на Африка" можете да намерите на: http://en.unesco.org/womeninafrica/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай