Фейсбук удари рамо на бежанците

Лекари готови да се погрижат безплатно за бегълците от войната

Фейсбук удари рамо на бежанците | StandartNews.com

"Да помогнем на бежанците" е новата кампания, която превзема Фейсбук. Доброволци се сдружават в социалната мрежа за различни инициативи.

Наред с грижата за подслон, храна и дрехи постоянно се раждат и нови идеи. Групата "Приятели на бежанците от Сирия" дава идея за пускане на безплатна интернет връзка в лагера в Пъстрогор. В социалната мрежа Лидия Стайкова е постнала мейл до началника му с конкретни предложения, с които хасковлии и хора от страната могат да съдействат.

Доброволците предлагат също курс по български език, както и занимания за децата и работа с женски групи. "Две от нас говорят арабски, едната отлично. Познават арабската култура. Аз самата говоря английски. Можем да ви съдействаме за организирането на някои ваши дейности, ако имате нужда. Може би ще ни е възможно да пътуваме до Пъстрогор поне веднъж седмично и да прекарваме там по няколко часа.

Ще се радваме, ако имате време да се срещнем и да поговорим", казва в писмото си Стайкова. Групата във Фейсбук вече е събрала над 2800 последователи.

Сирийците в България също се стремят да помогнат на сънародниците си. Всеки от тях се старае да бъде полезен на наскоро дошлите бегълци, независимо с какви пари разполага. Наскоро мъж е имал нужда от протеза за крака си и тя му е била осигурена, сподели пред "Стандарт" сириец, който работи у нас. Според него бизнесмени помагат с хранителни продукти, но и с пари. Аладин Харфан, който има успешен бизнес у нас, помага на хората в центровете за настаняване, като предоставя 2 пъти седмично, в понеделник и сряда, дарения на арабски питки - в кв. "Овча купел" и село Баня. В рамките на един месец три пъти дневно той предоставя дарения от 400-500 броя сандвичи в столичния кв. "Дианабад". Хората на Харфан помагат с транспортирането им до центровете в кв. "Враждебна" и "Военна рампа".

Бизнесменът осигурява и престоя на бежанци в общежитие в Съединение. Засега там са настанени 25 души, но идеята е да се приютят още 10. В общежитието се настаняват предимно бременни жени и инвалиди. Освен тях биват настанявани и хора, които искат да останат в България. Затова в училището се обучават на български език, традициите и обичаите, както и нравите в нашето общество.

Не всичко обаче опира до финансова помощ. Има доста сирийци като известния режисьор Нидал Алгафари, които помагат на сънародниците си за решаването на различни проблеми и казуси. По неговите думи много лекари, зъболекари, частни хирурзи и педиатри предлагат помощта си. "Като цяло държавата изключително много помага", смята известният режисьор.
Има и доста хора, които съдействат за превода в центровете за настаняване. Това е едно от основните неща, от които хората имат нужда, тъй като те на практика са безпомощни, защото не разбират езика ни. Но помощта често се оказва недостатъчна. "Нужна е подкрепа от държавата - тя не прави малко, но процедурите са бавни", смятат сирийците.

Здравето и хигиената са най-голям проблем

Нидал Хлайф,
журналист и режисьор

Освен работата ми като журналист и режисьор, който пише материали и снима филми за хуманитарната криза в Сирия, със съпругата ми работим катo добровoлци за подпомагане на бежанците в България. Условията в центровете, особено последните два, направени набързо във "Враждебна" и "Военна рампа", са тежки.

Особено когато става въпрос за хигиена. В центъра във "Военна рампа" тя e под всякакво ниво. Преди малко се върнах оттам, 2 от 4-те бани на единия етаж не работеха. А две тоалетни бяха запушени. Поради липсата на места кандидат бежанците са се разделили с одеяла и чаршафи. В този център вече живеят около 700 души, близо 200 са деца. Те не ходят на училище и нямат занимания. Във всички центрове няма дежурен лекар и преводач. И често, когато кандидат-бежанците трябва да посетят здравно заведение, те не могат да се разберат с лекарите заради езиковата бариера. 65-те лева, които получават всеки месец, не стигат дори за памперси, а спестените им пари са се стопили вече. Заради всичко това аз и съпругата ми заедно с други семейства доброволци работим с български частни дарители и неправителствени организации. Носим храни, детски колички, памперси, млека и всичко необходимо за минимално подобряване на условията. Координираме действията си с Държавната агенция и БЧК, но имаме нужда от по-голямо сътрудничество, защото това е от полза за всички. В момента работим усилено, за да сформираме екипи от доброволци лекари и доброволци преводачи, защото повечето бежанци имат дихателни и стомашни проблеми, а децата се нуждаят от имунизации.

Често водим разговори с бежанците, защото освен права, те трябва да знаят, че имат задължения. Те трябва да зачитат законите на държавата, да опазват имуществото, реда и хигиената по местата, в които пребивават. От десетките ми проведени разговори с тях установих, че въпреки тежките условия тук, те са благодарни, че България ги е приютила и им е дала сигурност далече от смъртта и терора. Те споделят, че българите са гостоприемни, топли и толерантни.

Предлагат да къпем бежанците на границата

Да се засили здравният контрол над пристигащите в България бежанци, тъй като може да внесат тежки инфекциозни болести, призова проф. Камен Плочев, шеф на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия. Той посочи, че не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили. Особено опасно било, че може да бъде "внесен" детски паралич.

Лекарите са силно притеснени и от възможността в страната ни да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус.

Всичко това не сатанизира по никакъв начин бежанците, тъй като всички тези зарази могат да "пристигнат" и чрез пътуващи българи, каза Плочев, цитиран от БТА. Той обаче посочи, че е необходимо да се засили здравният контрол още на границата. Според него е нужно хората да минават през термоскенери. Тези, които имат температура, да бъдат отделяни и да ходят с маски на лицата. Нужно било също да се извършва и санитарна обработка на пристигащите - те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи.

Лекарите от ВМА извършват прегледи на бежанците, но при евентуална епидемия академията няма да има необходимия ресурс, за да се справи с проблема, посочи Плочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай