Фейсбук против самота

Фейсбук против самота | StandartNews.com

Не сравнявайте снимките си с онлайн дружките, ще си докарате комплекси
Два дни без мрежата ни карат да се чувстваме изолирани и незначителни

В днешно време хората прекарват времето си пред лаптопа, основно сърфирайки из социалните мрежи. Установено е, че проверяваме по-често Фейсбук профила си, отколкото имейла си. Проучвания сочат, че за един месец близо 1,3 милиарда души използват активно Фейсбук, има по 500 милиона туитвания на ден, а в Инстаграм има над 20 милиарда снимки общо.

Дали вредите или ползите от безкрайното висене в нета са повече? Този въпрос прилича на старото питане за яйцето и кокошката. Въпреки всичко световните медии не престават да ни изненадват с любопитни данни за експерименти, които разкриват как социалните мрежи се отразяват върху нас.

В статия на списание "Social Influence" например се разказва за проведен опит сред страстни почитатели на социалните мрежи и такива,

които присъстват там по-скоро за фон

Участниците са били разделени на две групи. Едната - хора, които редовно използват Фейсбук, а в другата - такива, които имат профил там, но по-рядко постват по нещо. На финала се оказало, че да преживееш 48 часа, без да публикуваш нещо на стената си, има отрицателен ефект върху емоционалното състояние. Хората с по-ниска активност са заявили, че се чувстват изолирани и маловажни, твърдят авторите на експеримента. Според проучване на университета "Карнеги Мелън" пък онези, които обичат да пишат статуси, да коментират снимките на приятелите си и да натискат често бутона "Харесва ми", по-рядко се чувстват самотни.

Според немски учени обаче друг феномен, типичен за мрежите, е, че престоят в тях все по-често поражда у нас завист. Те твърдят, че това се случва всеки път, когато започнем да сравняваме преживяванията и емоциите си с онлайн дружките си. Винаги има някой, който да е прекарал по-лъскава ваканция или поне да дава вид, че живее по-пълноценно от нас и непрестанно поства статуси, с които да ни натрие носа. В добавка към това непрестанното сравняване на външния ни вид със снимки на слаби хора, качени с рекламна цел, както и на приятелки, свалили някое и друго кило след епична битка с теглото, ни кара да се чувстваме по-зле в кожата си.

Фейсбук може да се окаже обаче предан помощник в борбата със зависимостите, стига да не предизвика нови - както често се случва. Проучване например установило, че хората, които прекарват доста време в здравни форуми и сайтове или общуват онлайн с приятели със сходен проблем,

например по-лесно отказват цигарите

Понякога снимка във Фейсбук пък може да ни послужи за поставяне на диагноза, разказва US медия. Майка от Тенеси качила снимка на дъщеря си във Фейсбук. Като видели фотоса, две нейни приятелки веднага реагирали - забелязали, че едното око на момиченцето било по-жълто от другото. След като посетили педиатър и очен лекар, се оказало, че момичето действително страда от болест, която може да доведе до ослепяване. Благодарение на Фейсбук обаче тя е открита рано и веднага е започнало лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай