Фестивал събра майстори на троянския еликсир

Фестивал събра майстори на троянския еликсир | StandartNews.com

Жури посочи Величко от Априлци за №1 сред ракиджиите, публиката хареса напитката на дама

От сливи може да се направят много хубави и вкусни неща. Който иска да ги опита, задължително идва на един от най-колоритните празници у нас, който се провежда в последния уикенд на септември в Троян и съседното село Орешак. 24-то издание на Българския фестивал на сливата спази традицията да предложи много вкус и настроение. В рамките на четири дни, от 22 до 25 септември, организаторите се постараха посетителите да се радват на много забавления, разнообразна програма, изненади и вълнуващи изживявания. В конкурси силите си премериха майсторите на домашна сливова ракия, на сладко и сладкиш със сливи, както и на основно ястие или предястия с този плод.
Фестивалът беше открит в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак от управителя на изложението Иван Чакъров, кмета на Троян Донка Михайлова и Велички Епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, откъдето според легендата идва рецептата за прочутата троянска сливова ракия.
Ритуалът по запалване на казана за изваряване на еликсира бе поверен на 22-годишния троянец Илиян Петракиев, заслужил титлата Сомелиер на България за 2016 г. Под звуците на гайдарите от Асеновград и погледите на стотици гости на фестивала

кметът Донка Михайлова и младият майстор запалиха казана

Петракиев оглави журито, което отличи най-добрата ракия за 2016 г. - тази на Величко Свилански от Априлци.
Участници пък вещо обясняваха на кибиците, че тайната на ракията е в хубавия материал и майсторлъка на изваряването.
Повече дебати имаше около най-подходящото мезе, но в крайна сметка надделя становището, че тънко нарязана сланинка, леко поръсена с червен пипер, е за предпочитане.
Неизменна част от празника бяха водещите - актьорът Александър Сано и Маргарита Мондешка от троянското читалище "Наука - 1870 г.".
В традиционното дефиле се включиха над 200 самодейци, танцьори, гайдари и кукерите от Войнягово и Каравелово. Сред най-атрактивните гости на фестивала беше посланикът на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух. Изненадата за официалните лица беше предизвикателството

да дегустират три вида ракии и да открият коя е троянската

сливова ракия, но всички с лекота отгатнаха кой е кехлибареният еликсир. Държавен ансамбъл "Филип Кутев" вдигна тонуса в края на първия ден от феста.
В събота сцената бе запазена за младежите.
Концерти изнесоха троянските таланти - солистите на Студия "Гласове" , пловдивчанките от "Grant Quattro" и любимката на много тийнейджъри и дъщеря на Данчо Караджов - Лора Караджова с балет. През деня се проведоха дегустациите на ракия от публиката, която определи домашно приготвената ракия на Венета Георгиева за най-пивка. През деня жури в състав Силвия Църовска (комплекс "Хитър Петър"), Биляна Милушева (хотел "Каза арт") и Александър Сано (водещ на предаването "Мама готви по-добре") оцениха най-вкусните ястия в категориите: Основно ястие или предястие със сини сливи; сладкиши със сливи и сладко със сливи. Наградите грабнаха - Любомир Досев, Галя Атанасова и Радосвета Крумова-Костуркова.
Клоуни и аниматори се грижиха за настроението на децата. Венета Цочева предложи цветно аранжиране, като красивите изделия се продаваха с благотворителна цел - набиране средства за Общинския солидарен фонд за лечение на жители на Троян. Учениците от НГПИ "Проф. Венко Колев" изработиха арт инсталация на пешеходния мост в централната градска част, кръстен "Произходът на щастието". Тази година "Улица на занаятите" събра над 80 майстори и занаятчии от различни краища на страната, а голямата сцена се оказа малка за над 43 самодейни състава.
Фестивалът завърши с грандиозен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл, които накараха целия площад на града да танцува и пее повече от един час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай