Фермери и ловци искат хайки за вълци

Фермери и ловци искат хайки за вълци | StandartNews.com

Хората в няколко общини пропищяха от ежедневните набези на вълци. Хищниците атакуват села и не се страхуват да влязат в оборите дори денем. Повечето от животновъдите спят в оборите в Якоруда, за да опазят домашните си животни от нападенията на вълчите глутници. Десетки са случаите на убити от зверовете четириноги тази година. Жертва на хищниците са не само стадата с овце и кози, но също така жребчета, телета, магарета. Местните ловни дружинки са безсилни, тъй като нямат право да организират хайки и не могат да ловуват извън определените им ловни полета. "Набезите много зачестиха. Най-лошото е, че това става и посред бял ден. Носим пиратки в джобовете, хвърляме непрекъснато, че може да налетят и на човек. Авджиите не могат да гърмят по тях, тъй като трябва разрешение от министерството, за да се организира хайка и отстрел на вълците", твърдят стопани от село Черна Места. Убедени са, че са се появили нов вид хищници, кръстоска между куче и вълк, които са по-едри. Следите, които оставят от лапите си, са много по-големи от тези на обикновените вълци. Кметът на селището Джемал Шарански алармира, че само преди броени дни глутница е нападнала ферма. Над 20 овце на животновъда Салих Табак са убити от кръвожадните четириноги.

Авджии припомниха, че от много години в България няма организирани хайки за вълци и това е една от причините за разрастването на популацията. Ловци от Бургаско, Пернишко и Кюстендилско се обявиха против сезонна забрана за ловуване на вълци. Идеята е на природозащитници от сдружение "Балкани", които представиха разработен от тях национален план за управление на вълка. Той предвижда да бъде забранен отстрелът на хищника всяка година от 1 април до 30 юни, когато животните се размножават и отглеждат малките си. Бургаските животновъди обявиха идеята за абсурдна и популистка. Защото популацията на хищника през последните години заема застрашителни размери. В защита на стопаните се обявиха и ловците от региона, които потвърдиха, че вълците са се превърнали в бич за цяла Странджа.

Междувременно две бременни кошути бяха убити при бракониерски лов в местността Чуките край севлиевското село Батошево. За разстрела има арестуван столичанин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай