Фердинанд и 1908-а година възкръснаха в Пловдив

Фердинанд и 1908-а година възкръснаха в Пловдив | StandartNews.com

Членове на комитет "Родолюбие" илюстрираха пред пловдивчани Деня на независимостта през 1908 г. чрез скромна възстановка.

Цар Фердинанд пристигна с файтон, посрещнат от кмета на града д-р Иван Кесяков, а войници от Девети пехотен полк отбелязаха със залп думите на монарха. Пред Военния клуб имаше триумфална арка.

Макар и само маркирано, събитието за пръв път се възстановява с живи картини в новата история на града. Всъщност преди 109 години то е било наистина бляскаво. Царят е пристигнал от гарата по ул. "Станционна" с файтон. Площадът е бил препълнен с хора, а целият елит, облечен подобаващо е поднасял цветя.

Впрочем посещението е имало и един непредвиден ефект. Фердинанд окалва ботушите си в улиците и прави забележка на кмета защо те не са павирани. Това става импулс за новия им облик, настъпил десет години по-късно. Настроението на монарха в Пловдив също не е било особено възторжено въпреки историческия акт.

Малко преди това община Пловдив му е отказала строеж на дворец на хълма Бунарджика.

В празничния ден днес тържество се състоя и пред колоната на Гроздовия пазар, символизираща независимостта на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай