Фен на Стайнбек на война с лисиците

Фен на Стайнбек на война с лисиците | StandartNews.com

Проф. Райна Бърдарева обича животните, но смята, че хората са по-незащитени

Проф. Райна Бърдарева допреди три години бе позната в академичните среди и сред възпитаниците на Националната спортна академия.

Но след като спечели местните избори и стана кмет на Шабла, вече няма човек по Черноморието, който да не знае коя e. Като всеки градоначалник ежедневно се изправя пред проблемите на хората от общината. Сред последните предизвикателства пред професора е нашествието на лисици на територията на най-източната морска община в страната ни.

"Ситуацията наистина е много сериозна. Популацията на лисиците е увеличена много и те вече толкова смелост са добили, че живеят и в града, а не само по селата. Явно хитрушата от приказките се чувства по-добре в градски условия", казва с усмивка проф. Бърдарева. Но веднага добавя сериозно, че освен домашните птици - кокошки и патици, лисиците нападат и кучетата на шабленци и жителите на селата.

"Хубавата новина от всичко това е, че няма бяс на територията на общината и редовно се извършва ваксинация от съответните служби. Лошото е, че не може да се направи нищо, защото по закон ловците не могат да отстрелват диви животни в населени места, а на определено разстояние извън тях", добавя кметът. Една голяма част от територията на община Шабла е в границите на НАТУРА. Районът е сред европейските влажни зони и всяка година редица защитени видове птици зимуват в Дуранкулашкото и Шабленско езера. "Сега обаче освен гъски и патици си имаме и много лисици. Аз самата видях една на пътя. Дивите животни се чувстват явно добре при нас, защото има и много чакали, които нощно време вият грозно и страховито. Пернатите също не отстъпват по многобройност - често пътувайки в общината до различни села, по пътя виждам фазани. В селата възрастните хора не могат да се справят с проблема диви животни, защото хищниците нападат домашните им птици", казва проф. Бърдарева и допълва: "При нас в общината животинският свят е добре защитен, но хората са незащитени". Тя и екипът й правят възможното да помогнат на хората. Поддържа се връзка с ловното сдружение и се следи обстановката за заболявания, които биха могли да пренесат дивите животни на домашните. Сред мерките, които кметът е разпоредила, е да не се пускат свободно домашните животни и да не се допуска контакт между домашни и диви представители на фауната.

Сменила академичните среди с кметския стол, днес проф. Бърдарева признава, че тази й работа й дава много повече контакти във всички сфери. "Хората роптаят за едно и друго и ние сме за това - да им помогнем и да решим проблемите им", казва тя. Все още не е решила дали ще се кандидатира за втори мандат на местните избори догодина. За трите години начело на Шабла общината е усвоила досега 17 млн. лв. по европроекти и полека започва да променя визията си към по-добро. "Стараем се с екипът, с който работя, да разпределяме равномерно средствата и мога да заявя, че освен в града няма село, в което да няма реализиран проект", казва проф. Бърдарева. Признава, че обича да препрочита Джон Стайнбек в свободното си време. Американецът е любимият писател на кметицата. Трудно й е да каже дали "На изток от рая", "За мишките и хората" или "Тортила Флет" и е любимата книга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай