Фараджия открива немски мини в морето

Фараджия открива немски мини в морето | StandartNews.com

Луди глави вадят скрап от потъналите кораби, казва Наньо Нанев

Фараджия открива опасни немски мини от Втората световна война в морето. Наньо Нанев се натъкна на чудовищната находка край Яйлата преди дни, докато плавал с лодката си. "Стана случайно. Мината беше на около десетина метра от брега и на около 2 м дълбочина, обрасла с миди, но се виждаха гърловините й. Аз съм служил във ВМС като миньор и сапьор", разказва Нанев и не крие, че има професионален поглед за такива предмети в морето. Още повече, че в района на Шабла от времето на Втората световна война има множество потопени кораби и често се случва да изплуват боеприпаси. Нанев подал сигнала и по процедурата тя е обезвредена. Морският вълк е на гражданска служба във ВМС. Той е един от мъжете, които бдят на Шабленския фар.

Това не е първият случай, при който Нанев открива боеприпас. Преди няколко години, докато бил на смяна на фара сутринта около 9.30 пред очите му изплувал кръгъл контейнер. "Минавал съм обучение и знам, че такива са използвани за боеприпаси. Тогава пак се обадих и отново дойде група, която го обезвреди", разказва Нанев. Тогава се оказало, че находката е снаряд - германско производство, като специалистите предположили, че е бил произведен през периода 1942-1943 г.

Шабленецът разказва, че има много потопени немски кораби в Черно море. По думите му не е изключено нови мини и боеприпаси да изплуват, което е опасно.

"Виждам редовно хора, които се гмуркат и вадят скрап от потъналите немски кораби. Това е много рисковано, защото могат по невнимание и незнание да произведат експлозия на някоя мина или друг боеприпас", казва Нанев. Ниньо има двама наследници, като синовете му Димитър и Евгени са поели неговия път и са завършили Военно-морското училище във Варна. "Днес вече големият - Димитър, се уволни и премина в търговския флот. Пътува с кораби. Снахата се грижи за двете внучки, като голямата наесен ще е първи клас, а малката е на 2 годинки", разказва щастливият дядо. Малкият син Евгени продължава да е в редовете на ВМС. "Казал съм му, че ще му търся спътница в живота", смее се Наньо. Мъжът разказва, че е кореняк шабленец. Родът му се преселил от Странджанско в началото на миналия век. 59-годишният мъж разказва, че със съпругата си са заедно от детската градина. "Като деца живеехме в съседни къщи, пораснахме заедно и продължаваме да сме двамата", нарежда морският вълк. Половинката му е преподавател по математика. В свободното си време се грижи за оставената от баща му в наследство земеделска земя, която е на територията на две общини - Шабла и Каварна. "От 1992 г. работя на фара, а от 1996 г. съм и регистриран земеделски производител. Тази година за мен като стопанин беше дотук много лоша. Надявам се пролетниците да продължат с доброто си развитие и да има хубава реколта, та да не съм на загуба", обяснява Наньо.

Обича работата си на фара. По думите му хората имат интерес към съоръжението и всеки петък над 100-ина туристи идват специално да го видят. Шабленският фар е страж, който охранява морската ни граница и е част от навигационната система на корабоплаването във водите на Черно море, казва Нанев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай