Фандъкова напомни: Центровете за бежанци са запълнени

Фандъкова напомни: Центровете за бежанци са запълнени | StandartNews.com

София. Центровете за бежанци в столицата са със запълнен капацитет и вече не могат да приемат повече хора. Това напомни столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ. „С решение на правителството бяха отворени още два центъра за бежанци. От години работи центърът в „Овча купел"", обясни още тя.

Фандъкова изрази съмнение, че след като получат статут, бежанците ще потърсят работа и квартири в София, но едва ли всички ще успеят да се справят с трудностите и Столична община ще трябва да им помогне през зимния сезон като отвори повече социални кухни и центрове за настаняване.

„И мисля, че по това в момента трябва да се работи. Не да чакаме да се случи и тогава отново да мислим как да се справим с тази ситуация. Аз изпратих специално писмо и ще поискам среща със социалния министър. Нямам още отговор, но ще поискам среща, за да обсъдим този въпрос - аз го поставих пред министър-председателя на среща. Мисля, че се подценява този въпрос в момента", каза още тя по въпроса с наплива на сирийски бежанци у нас.

„Към София натискът е твърде голям, не само от хората, които са настанени тук в София, но аз очаквам през зимата да има и по-голям натиск от цялата страна. Това се случва всяка година. В момента има повишено полицейско присъствие около центровете", каза градоначалникът и увери, че е много важно за нея да има сигурност и спокойствие за гражданите в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай