Фалшиви спасители на плажа

Демонстрация по водно спасяване на плажа

Фалшиви спасители на плажа | StandartNews.com

Частна фирма върти нелегален бизнес с талони менте за правоспособност, алармираха от БЧК

Самозвани спасители с фалшиви сертификати и талони за водноспасителна дейност охраняват плажове край Варна, би тревога председателят на областната структура на БЧК Илия Раев. Документите менте се издават от частна фирма. Копие на фалшив талон с ударен червен печат, на който пише „Водно спасяване- Варна", показаха червенокръстците.

Спасител, придобил такъв документ срещу 15 лева, бил върнат от концесионера на плажа. Редовно завереният талон за водноспасителна дейност от БЧК, струва 23 лева. Той се издава всяка година за правоспособност при показани умения в басейн и на море, физическа форма, тренировки за оказване на първа помощ и след заверка при личния лекар, обясни Раев.

На 17 от 33 варненски плажа екипите са редовни, не е ясно какви спасители работят на останалите и дали имат нужната подготовка да спасяват хора при инциденти в морето, допълни той. Според него това лято самозванците са поне стотина.

Фалшиви спасители с нелегални документи имало и по Южното Черноморие. Четирима били спипани за незаконно практикуване на професията в Царево и били осъдени на пробация, но никой не издирвал фирмите, които въртят бизнес на черно с нелегалните документи. БЧК във Варна е алармирал централното ръководство, предстои да изпраща писмо и до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и се надява прокуратурата да се самосезира.

80 на сто от инцидентите с фатален край не са на морето, а във водоеми във вътрешността на страната, коментира Антон Налбантов от Центъра по водно спасяване към БЧК. До началото на юни тази година жертвите на удавяне в цялата страна са 31, като 4 от тях са деца.

Заплащането на спасителите през последните години е по-добро и те вземат по 800-900 лева на месец. Обучени от БЧК търсят препитание на басейни в САЩ, където заплащането е поне два пъти повече, а на Бахамите – по 2500 щ.д.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай