Факирът на числата

Факирът на числата | StandartNews.com

Той е един от хората, стоящи в основата на 150 медала за математика, които България е получила. Носителят на наградата "Питагор" за утвърден учен в областта на математиката проф. дмн Николай Николов 15 години бе ръководител и заместник-ръководител на националния ни отбор в същата област.

За този период десетки негови ученици се завърнаха със злато, сребро и бронз. Мандатът му на този пост изтече в края на миналото лято, но в момента продължава да наблюдава отбора от млади таланти в качеството си на зам.-председател на УС на Съюза на математиците.

"Стремя се да разграничавам дейността си като ръководител на отбора от чисто научната си кариера", разказва проф. Николов, който работи в Института по математика на БАН. Допреди няколко години много трудно преживявал, че повечето подготвени от него таланти накрая изтичат в чужбина. "Едва напоследък започнах да го приемам по-леко. Очевидно тенденцията е такава, по-важното е да създадем условия след това да се връщат. Защото онези, които остават тук, са единици, и при това не се занимават с чиста наука". Професорът е категоричен - науката не е партийна и по-важното в нея е експертизата, а не консенсусът на всяка цена.

Самият той се е посветил изцяло на фундаменталната наука - за наградата "Питагор" кандидатства с 14 статии в престижни чужди научни списания с импакт фактор и една монография.

Работи в област, трудно преводима на по-конвенционален език - геометричната теория на функциите на няколко комплексни променливи. Впрочем за първи път тази година призът се печели от математик едва в шестото издание на "Питагор".

Вярва, че учени се създават с фундаментални изследвания и с институционално финансиране, а не с проекти. "От друга страна - получатели на проектното финансиране са именно учените, които са изградени благодарение на проектните изследвания", твърди той. Заедно с колегите си в изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" тази година решиха да обявят и конкурсна сесия само за фундаментална наука, която у нас е слабо финансирана.

Приема участието си във фонда като своего рода мисия -да поправят стореното на скандалната сесия през 2012 година. Николов е и съветник на просветния министър Анелия Клисарова в областта на науката. Съжалява само, че по време на краткия мандат не успяха да направят промени в закона за растежа на академичния състав, някои от които трябва да са радикални. "Депутати внесоха един проект, но промените в него са предимно козметични", казва Николов.

В свободното си време професорът гледа футбол -по едно денонощие на седмица. Но дори и тогава мисли за математика. Фен е на Ливърпул и отсега съжалява за евентуалната продажба на "канибала" Суарес на испанския гранд Барселона. Прогнозата му за световното и като фен, и като математик е "Германия ще бъде шампион. Чисто статистически им е време да спечелят след толкова полуфинали и финали. А и както казваше легендарната деветка Гари Линекер, "Футболът е проста игра - 22-ма мъже тичат след една топка в продължение на 90 минути и накрая печелят германците".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай