Езикът на омразата разяжда медиите

Езикът на омразата разяжда медиите | StandartNews.com

Две трети от българите не са достатъчно информирани

Две трети от българите смятат, че са недостатъчно информирани, показва социологическо проучване на агенция „Маркет линкс", извършено по поръчка на фондация „Конрад Аденауер". Едва 12 на сто потребителите вярват в независимостта на медиите.

„Българският медиен бранш не може да избяга от лошата си слава. „Само един от осем българи вярва в свободата на словото", отбеляза Кристиян Шпар от „Конрад Аденауер". Според него у нас няма системен натиск върху критичните журналисти, но присъстват различни видове влияние от политически фигури, медийни собственици и рекламни фирми. „Несигурни трудови отношения и автоцензура ограничават медийната свобода", допълни Шпар. Германският експерт смята, че българските политици трябва да инвестират в модерна и отворена информационна политика.

Основните проблеми остават политическият и икономическият натиск, автоцензурата, неяснотите около собствеността на медиите, заяви доц. Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация". Той допълни, че през 2015 г. се наблюдава възход на езика на омразата покрай раздухването на темите за тероризма и бежанската вълна . „Медиите работят за поляризацията на обществото и прокарването на нови разделителни линии. Тиражират се крайни възгледи, близки до расизма и ксенофобията", допълни доц. Спасов.

От изследването става ясно, че най-често споменаваният в медиите политик е Бойко Борисов с 25% присъствие, следван от Росен Плевнелиев – със 7 на сто.

Две трети от хората са на мнение, че комуникационните умения на родните политици куцат сериозно. Под 8 на сто са доволни от начина по който управниците обясняват решенията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай