Евтиният тютюн ще удвои гурбетчиите

Евтиният тютюн ще удвои гурбетчиите | StandartNews.com

Бунтове и Терминал 2 на летище София. Това са двата пътя пред тютюнджиите в Пиринския край след Нова година, ако не се вдигне цената на тютюна и да се активизира изкупната кампания.

Прогнозата е на кмета на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Факт е, че почти няма раздвижване на фирмите в региона. Те не спазват договорката от 16 декември на срещата при земеделския министър Десислава Танева, че ще ангажират до 80% от капацитета си в изкупната кампания и ще приберат по-бързо реколтата. Нищо подобно не се е случило. Във всяка от общините в Пиринско е пратена допълнително само по една комисия. Но пък изкупвачите си имат ново оправдание - наближаващите празници. В тези дни ще извозват вече изкупените количества, които са минимални. А истинската причина е, че тютюнджиите отказват да си дават стоката на безценица. На много места те гонят представителите на фирмите, защото не са съгласни с предложените цени. Прибрани са не повече от 30% от тютюна. Средната цена е между 3 и 4 лв. за кг, много рядко надхвърля 5 лева. Миналата година тя бе между 5 и 5,50 лева за кг. "На срещата при земеделския министър Десислава Танева поискахме помощ и за коригиране на оценяването на тютюна. Тя не може да задължи фирмите да вдигнат цените, но ще говори с техни представители. Уточнено бе, че подпомагането за референтния период няма да е под 3 лв. за кг, твърди Мименов.

В гоцеделчевско село преди дни една фирма е предложила цена от 3,60 лева за кг. Стопанинът е отказал да предаде тютюна си, а ден по-късно друга фирма му го оценила на 5 лв.

По-радикално настроените стопани отправиха апел към останалите временно да спрат предаването на тютюневата реколта. Поне за седмица да не се продава за жълти стотинки, защото това е пладнешки обир. "Неплатимите количества достигнаха за първи път до нечуваните 10-12%. Това значи, че от 100 кг отказват да ни платят над 10 кг. А допустимият процент неплатимо е 4-5%. Длъжни сме да си отстояваме правата докрай", сподели председателят на новоучреденото Сдружение на тютюнопроизводителите "Басма" Иван Сабахлъков. Той негодува, че всеки протест се политизира, че управниците се опитват да демотивират и да заблудят тютюнджиите, за да не се борят за правата си и за хляба си. "За 25 години държавниците успяха да откажат българина да воюва сам за правата си, а го накараха да чака друг да му реши проблема. Не бива да мълчим като скотове", пали се Сабахлъков.

"Как в Северна Гърция получават над 4 евро за килограм от същия тютюн? А ние два пъти по-малко", питат стопани. В същото време у нас работата е много трудоемка, все още се мъчим с "Белчо и Сивушка", а в южната ни съседка имат необходимата техника, допълват тютюнджиите. Много от тях разчитат само на тютюна за доходи и на практика не са вземали пари от миналата Нова година. Сега доста ще останат без средства за наближаващите празници. "Хората са отчаяни. Някои се отказват от тютюнопроизводството. Други отиват на гурбет. Но тези, които изкарваме хляба си с пот на челото, искаме адекватна реакция и защита от държавата и реални изкупни цени на тютюна", категорични са тютюнджии от Неврокопския край. Те се жалват, че при цена до 4 лв. на кг са на загуба. Но немотията ги кара да си дават изкараното с толкова труд за жълти стотинки. За да имат пари, с които да посрещнат празниците, а и да си покрият натрупаните през годината вересии в магазините. В този омагьосан кръг тютюнджиите са вече две десетилетия и половина. От година на година ситуацията става по-лоша. "Шанс за нас може да е участие по европейски програми, да могат и малки производители да кандидатстват. Иначе сме обречени. Принудиха честни отрудени хора да нарязват тютюна си и да го продават нелегално, да нарушават закона и да рискуват да влязат в затвора. Но това го правят заради хляба на децата си", твърди Иван Сабахлъков.

Без субсидиите тютюнджиите са загубени. Защото разходите им никак не са малки. Плаща се за всичко - за торове, за оран, за обработка на нивите, за консумативи. Парадоксално е, че торовете у нас са по-скъпи и това принуждава доста земеделци да пазаруват от съседна Гърция. "Само за оран на 1 декар ни търсят 45 лева. А трябва да се култивира, да се фрезова. Комшиите ни от Гърция ползват селскостопанска нафта по 1 евро за литър, а ние плащаме над 2,50 лева за литър дизел. Да отглеждаш тютюн е много трудно, все едно си в мината", категорични са те.

Семейство изкарва по 3200 лв. на година

Едно четиричленно семейство може да засади най-много 4 дка нива с тютюн. И то при положение, че двете деца помагат в работата. При добра година добивът от 1 декар е между 150 и 200 килограма. "Децата от първи клас са по тютюна. Ако дойдат от отдел "Закрила на детето", ще стане лошо за родителите. Трудът е много, а парите не са кой знае колко. Но няма с какво друго да осигурим доходи за семейството си", признава Салих от гърменското село Дебрен. Сметката сочи, че при добив от 200 килограма на декар семейство, което се грижи за 4 декара, ще добие 800 килограма от "зеленото злато". При цена от 4 лева за килограм приходът за четиримата ще бъде 3200 лева. Като се раздели на 12 месеца, месечният доход няма и 280 лева, т.е. на човек по 70 лева. Ако поне един от родителите не работи на друго място и не получава заплата, е сигурно едно - семейството трудно ще покрива разходите си. Дори и с премиите, които се надяват да са най-малко 3 лв. за кг. Но нямат избор. Тук климатичните и почвените условия не дават възможности за друга заетост. Затова масово се отглеждат ориенталски дребнолистни тютюни - "Крумовград", "Зихни", "Неврокоп" и "Катерини". Все още. Докато едни от стопаните не избягат на гурбет в чужбина, а други не се откажат да превиват гръб по нивите. Или пък най-сетне не започнат да получават реална цена за труда си, за да има тютюнопроизводство в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай