"Евророма" настръхна срещу АБВ на цигански

"Евророма" настръхна срещу АБВ на цигански | StandartNews.com

София. Ръководството на "Евророма" реагира гневно срещу плановете за създаване на унифицирана циганска азбука. Очаква се тя да бъде изработена по международен проект "Възстановяване на европейските измерения на ромските език и култура", който трябва да приключи през лятото на 2014 г.

Според доц. д-р Илона Томова, координатор на проекта за България, с амбициозната цел се е заел френският национален институт за източни езици и цивилизации. "Ромската азбука ще стане факт, ако бъде възприета от основните ромски общности. В момента ромите използват азбуките на страните, в които живеят", отбеляза Томова. Предмет на изследването ще бъде и повлияването на местните езици върху ромските диалекти.

Специалистите от френския институт смятат да подготвят и учебници по ромски език, в които граматиката ще бъде представена на трите основни ромски диалекта. Първият е масово разпространеният в Румъния и Западна Европа, вторият - диалектът на турските роми, заселени основно в България, Македония, Сърбия и Албания, а третият - някой от влашките диалекти. 

"Във връзка с идеята за създаване на унифицирана ромска азбука, смятаме, че това е абсолютно безсмислено и би довело до допълнителна капсулация на ромската общност - се отбелязва в съобщението на "Евророма". - След провала на програмите за десегрегация на ромските деца смятаме, че това е поредният безмислен проект, по който ще се „усвояват” средства без липсата на каквато и да е прозрачност и без липсата на какъвто и да е ефект".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай