Европрограмите буксуват, надяваме се на Бойко

Европрограмите буксуват, надяваме се на Бойко | StandartNews.com

Отец Никанор е завършил училище по мениджмънт, след това международни икономически отношения. Работил е като финансов анализатор, брокер на Уолстрийт и дилър на ценни книжа. В момента служи в Църногорски манастир "Св. св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян" в село Гигинци. В понеделник той бе част от групата духовници, която чакаше търпеливо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за среща.

- С каква молба чакахте в понеделник лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

- Чакахме го, за да можем да поговорим, да продължим съвместната работа, която имахме с него, когато бе премиер. По негово време всичко вървеше гладко между институциите в държавата, които управляваха и отговаряха за оперативните програми от ЕС. В момента те буксуват и ние искахме да му го кажем. При неговото управление проблемите се решаваха по-експедитивно, а в последните около две години работим много трудно. Той бе прав да ни посочи Томислав Дончев, защото именно с него започнахме работата преди години.

- Какво ви обеща Томислав Дончев?

- Той обеща след около седмица да се видим и да можем да поставим въпросите, които имаме и по които вече няма никакво движение.

- Какви са конкретните проблеми, които ще обсъждате?

- Проблемът е, че ние даваме предложения и изказваме становище по някои от оперативните проблеми, не искам да цитирам конкретно и да злепоставям тези, които в момента са на власт, но нямаме никакъв мотивиран отговор или отказ на предложенията ни. Губи се диалогът. Има нещо, което се нарича политическа воля, и смятам, че в момента такава няма, що се отнася до разбирателство с църквата по тези проблеми. Нямаме никакви други отношения с Борисов, например от частен характер, молим го да съдейства, защото е единственият политик с отношение към църквата. В момента нищо не се случва с оперативните програми, отдавна трябваше вече да се готови. Имаме сведения, че по някои от тях съвсем не се работи и че огромни програми са в ръцете на 26-годишни жени.

- Какви предложения сте изпращали до управляващия орган?

- Имаме внесени предложения за създаването на синхронизация между регионалната програма, програмата на културното министерство и селската програма. Предлагаме програмите да не бъдат всяка сама за себе си, а да се търси общо и съвместно управление на средствата при конкретни проекти. А вече повече от два месеца нямаме отговор. Например, където става въпрос за регионален туризъм, да се финансира не само по "Развитие на регионите", а и по селската програма - да бъдат и съгласувани с Националната концепция за туризма. Получихме обещание от Дончев, че ще се седне и ще се работи. Очакваме той пак да е министър, отговарящ за това. Ние от 2010 година работим с него и тогава имаше непрекъсната връзка между държавата, министерствата и вероизповеданията.

Всеки един месец, който минава и не са готови програмите, е в ущърб на българското общество. И не са виновни изпълнителите, а висшата администрация. 2014 година бе първата година от новия период и нито един лев по нито една програма не е влязъл в държавата - и няма и да влязат най-вероятно до края на годината. И това въобще не касае интереси само на църквата и вероизповеданията. Ще си позволя да изразя едно лично становище: досегашният оперативен период бе провал - след седем години наливане на пари в икономиката ние имаме тази криза и тази дупка в бюджета - това означава, че тези средства не са генерирали БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай