Европейският фонд за интеграция на имигранти дава 1.6 млн. лв. за 2014

Европейският фонд за интеграция на имигранти дава 1.6 млн. лв. за 2014  | StandartNews.com

Близо 1.6 млн. лв. са осигурени за интеграция на имигрантите у нас тази година. Средствата са по линия на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни към социалното министерство, който е създаден през 2007 г.

Програмата могат да кандидатстват на практика всички - държавни ведомства и организации, международни и неправителствени организации, академични институции, медии, изследователски организации, „както и други структури на гражданското общество и надлежно установени юридически лица с компетенции в сферата на интеграцията".
През 2012 г. например бяха осигурени над 1.1 млн. евро, а за миналата година ресурсът бе над 850 хил. евро.

Тази година има две нови направления на програмата - възможностите за финансиране за дейности, целящи привличането на висококвалифицирани имигранти и възможностите за създаване и поддържане на международни контакти в областта на интеграционните процеси. По схемата ще се подкрепят шест области на дейности: за привличане на висококвалифицирани имигранти, за осигуряване на устойчивост и подкрепа за функционирането на съществуващите информационни центрове за имигранти, за подкрепа за провеждане на курсове за обучение и гъвкави форми на обучение по български език, гражданска ориентация, българската история, традиции, обичаи, работа и условията на живот в България и др.

Срокът за подаване на проектите в Агенцията по заетостта е 30 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай