Еврокомисарят Мария Габриел: Човекът трябва да е в центъра на цифровизацията

Еврокомисарят Мария Габриел: Човекът трябва да е в центъра на цифровизацията | StandartNews.com

Цифровизацията е за всички, за да е успешна не бива да губим човека от нейния център. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на конференцията за дигитализация "Digitall Bulgaria 2018" в столицата. Форумът е организиран от българското подразделение на Сименс.

Габриел отбеляза, че в цифровизацията трябва да запазим подхода, в центъра й да е човекът, който да управлява процеса. Тя допълни, че ако искаме да сме конкурентоспособни в тази надпревара със САЩ и страните от Азия трябва да се получи подкрепа на централно ниво от ЕС. Габриел посочи, че за следващия програмен период ЕК ще отдели около 9 млрд. евро за дейности, които не са по силите на отделните страни. Сред тях са изкуствен интелект, борба с киберпрестъпността , високи цифрови умения.

Цифровизацията носи много ползи, но и рискове, каза още Габриел и допълни, че ЕК се стреми към много ясно насочена намеса само там, където е необходимо. Ние искаме да допринесем с правила за създаване на прозрачност и конкурентоспособност в новата цифрова среда, обясни тя допълвайки, че скоро ще бъде представен такъв европейски регламент. По думите й трябва да се осигурят ценности като защита на личните данни, като прозрачност на платформите, като подкрепа на малкия и среден бизнес.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в столицата много сериозно се работи по концепцията за интелигентния град и се набляга на такива дейности като интегрирана система за управление на градската транспортна мрежа, модерни системи за управление на отпадъците, иновативни системи за подобряване на сигурността на гражданите ; интерактивна и отговорна градска администрация. Във всички от тези сфери търсим подкрепата и финансиране от ЕК и партньорството на бизнеса, допълни тя.

Фандъкова даде като успешен проект строителството на метрото, който е финансиран от ЕС, и в който се залагат иновативни съвременни решения като 20-те автоматично управляемите метровлакове за третата линия, които са закупени от Сименс. Тя засегна темата и с високоиновативното образование и поясни, че в града се работи децата още в началната степен на образование да се обучават в информационни технологии. През тази учебна година над 100 училища в София имат обучение по информационни технологии още в началния образователен етап, каза още тя.

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Сименс-България, организатор на форума, посочи, че четвъртата индустриална революция променя практически всяка човешка дейност - начина по който общуваме и си взаимодействаме, пътуваме, работим, произвеждаме стоки или потребяваме услуги, както и начина, по който използваме ресурсите.

По време на конференцията главният управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара Митко Василев представи данни от съвместното проучване със Siemens България за нивата на дигитализацията в България. „Българският бизнес полага усилия да бъде в крак с глобалните тенденции в сферата на цифровата трансформация, макар една не малка част от компаниите още да нямат изградена цялостна и дългосрочна стратегия в тази насока", изтъкна той. В проучването са участвали над 70 български и чуждестранни компании от над 30 индустрии. „Според резултатите, които получихме, повечето представители на бизнеса в България вярват, че новите технологии ще донесат по-качествено и бързо обслужване, ще оптимизират ресурсите и ще повишат конкурентоспособността", заяви Василев.

На събитието лектори експерти от различни сектори дискутираха ключови аспекти на цифровата революция и как родните фирми могат да се възползват от огромния потенциал, който носят тези промени. Сред обсъдените теми бяха Индустрия 4.0 и нейното отражение върху производствените компании, представени от координатора за Интернета на нещата в Siemens Австрия Херберт Фицтум. Бальо Динев, главен изпълнителен директор на „ДАВИД Холдинг", допълни неговите тези, фокусирайки презентацията си върху IoT решенията на Siemens за дискретните индустрии.

Как дигиталните технологии могат да помогнат на градските власти да намерят ефективен и рентабилен отговор на голяма част от най-наболелите си проблеми - замърсяването, трафика, недостатъчния капацитет на градските системи, разказа Ян Шьоних, директор за градско развитие и умни градове в Глобалния център за компетентност на Siemens.

Информационното проектиране на сгради (BIM) и възможностите, които то предлага на проектанти, инвеститори и строители, бяха в центъра на презентацията на Кевин Бауер, BIM мениджър в Siemens Австрия. На това как данните могат да се превърнат в „гориво" за мобилността акцентира Дейвид Монтгомъри от Дигиталната лаборатория за интелигентни трафик системи (ITS Digital Lab) на Siemens Mobility, а колегата му Герхард Паал, ръководител на Sales Digital Services, представи визията на Siemens как цифровите услуги оформят все повече бъдещето на железопътните мрежи.

Модерните дистанционни дигитални решения на Siemens могат да помогнат на енергийните предприятия в Централна и Източна Европа, повишавайки контрола, прозрачността и ефективността им – това бе основната теза в презентацията на Вихрен Стойнов, ръководител направление „Енергия и газ" на Siemens България. На европейските политики, инструменти и платформи за подпомагане цифровизацията на индустрията и перспективите за растеж на българската икономика се спря Росица Георгиева от Дирекция "Изкуствен интелект и дигитална индустрия" на Европейската комисия.

Как дигиталните комуникационни платформи могат да съдействат за растежа на бизнеса разказа Даниел Киряков, ПР мениджър на AmCham България. Върху необходимостта за адаптиране към промените предвид дигиталната трансформация на професиите се спря Асенка Христова, управляващ съдружник в Industry Watch.

Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че компаниите трябва да се стремят към развитие и интегриране на цифрови технологии, за да останат конкурентоспособни на националните и международните пазари. В рамките на диалога се очерта ясната представа на българския бизнес за ползите, които дигиталните технологии носят не само за производствения процес, но и за икономическия просперитет и социалното развитие на държавите и регионите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай