Епископ Сионий грабна наградата „Бялата птица”

Епископ Сионий грабна наградата „Бялата птица” | StandartNews.com

Видин. Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, бе отличен с наградата „Бялата птица", която за пети път дава пресклубът на БТА във Видин. Статуетката, дело на скулптора Александър Пройнов, му връчи генералният директор на медията Максим Минчев.

Дядо Сионий получава отличието за неговата отдаденост на вярата и активната обществена, архиерейска и строителна дейност. Под неговото ръководство изцяло са обновени Клисурския и Лопушанския манастири във Видинската епархия, а сега се обновява и Троянската света обител. Духовникът е философ и поет, беше казано още при връчването на „Бялата птица".

Епископ Сионий предаде наградата си на своя духовен отец митрополит Дометиан с пожеланието да я пази във Видин, където е преминала част от живота му. Той се отдаде на духовна, обществена, писателска и строителна дейност, каза за него владиката. Където и да е бил, той е строил и ремонтирал храмове, отстоявал е православната вяра. Тази награда от бронз и сребро е зачитане на достоен архиерей, каза още митрополит Дометиан.

Сионий, който преди дни е навършил 45 години, се отблагодари с три плаката на заглавната страница на дамаскин, открит в Троянския манастир наскоро. Получиха ги Максим Минчев, владиката Дометиан и епископ Поликарп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай