ЕП одобри отпускането на 6.4 милиона евро за България

ЕП одобри отпускането на 6.4 милиона евро за България | StandartNews.com

Европейският парламент (ЕП) одобри доклада на евродепутата Андрей Новаков за отпускането на 6.4 милиона евро помощ за България след наводненията от началото на 2015. „Европейските институции подкрепят България в трудните за страната моменти и доказателство за това е гласуваната подкрепа за моя доклад по Фонд „Солидарност" на ЕС. Чрез него страната ни ще получи около 6.4 млн. евро за щетите от тежките зимни условия през февруари 2015г.", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Докладът на Новаков получи подкрепата на 95% от евродепутатите в Европейския парламент, като не са внесени поправки по текстовете и не са изразени резерви от страна на европейските институции.

Предвидените средства за България се очаква да бъдат изплатени до края на годината, като 10% са преведени авансово. Парите ще компенсират разходи по възстановителни и укрепителни дейности, извършени след природното бедствие, засегнало Източна България през януари и февруари тази година.

Евродепутатът припомни, че конкретната помощ за България не е първи случай на подкрепа. Към момента Фонд „Солидарност" на ЕС е мобилизиран три пъти за страната ни. През юни 2014 г. фондът отдели 10,5 млн. евро за Аспарухово и Добрич. Справянето с щетите от наводненията в областите Враца и Видин също беше подкрепено с около 2 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай