Емисари на Меркел посетиха Александър Райчев

Емисари на Меркел посетиха Александър Райчев | StandartNews.com

Младият музикант става член на Християндемократическия съюз

Емисари на Ангела Меркел неотдавна са се срещнали с Александър Райчев в Хамбург. Опитните политици са поканили младия и проспериращ музикант и композитор да стане член на Християндемократическия съюз. Няма съмнение, че партията на канцлера държи на автентичните интелектуалци в своите редици, независимо от това къде са родени и кой е майчиният им език. Синът на големия Александър Райчев неотдавна стана и гражданин на Германия. Документът му бе връчен на официална церемония в кметството на Хамбург от градоначалника Олаф Шолц. Той прави подобни жестове само към личности, които категорично имат заслуги към Хамбург. Сашо получи и заслужени комплименти от Урсула фон Дерлаен, министър на областта.

Всъщност Райчев-младши свири из цяла Германия. Наскоро той получи овации в сената на Берлин, където кметът на мегаполиса Михаел Мюлер се пошегувал, че се надява на регулярни концерти въпреки всеизвестната лоялност на Райчев към конкурента Хамбург. "Ясно е, че няма да станете берлинчанин", подкачил го светски Мюлер.
Сашо, който сяда зад пианото от Баден-Баден до Япония и САЩ, е особено щастлив в планетариума в Хамбург: вълшебната музика звучи изключително на фона на космическите изгледи. "От малък се вълнувам от динамиката във Вселената", разкрива Райчев мотивите за авторската си тематична програма. За него творчеството е закодирано в емоцията, духа и споделянето. И твърди, че музиката се родее с науката най-много от всички изкуства.
Скоро Сашо ще има концерт във Виена - само очаква знак, че са осигурили предпочитания от него роял. Не би се отказал от турне в родината - още повече че парчетата му в стила на Жан-Мишел Жар и Енио Мориконе са изключително "вкусни" за слушане и съпреживяване.

Играта на гените

Александър Райчев-баща, за когото гениите Арам Хачатурян и Дмитрий Шостакович не пестят суперлативи, е убеден в таланта на сина си още в най-ранната му детска възраст. Майка му, актрисата от Народния театър Милена Атанасова, също не се съмнява в предреченото от орисниците. Защото момчето е едва на 5, когато получава като подарък хармоника с клавиши. На нея сътворява първата си мелодия. Продължава с пианото. Междувременно имитира български певци и актьори - израства между половината от тях. В тази пъстра светска компания от таланти само дядо му е адвокат, но и той е подчертано артистичен.

Когато Сашо изкласява, родителите му са категорични, че трябва да опознае чуждоземни нрави и култури. Първо мислят за Щатите, но студентските такси там не са по джоба на нашенски артисти - без значение, че Милена е в първата трупа на държавата, а Райчев е член на кралската академия в Белгия. Тогава семейният съвет решава "детето" да се пробва в Германия - в Тросинген, за да си спести трусовете на адаптацията. Младши се справя чудесно с предизвикателствата, а и не му тежи славата на фамилията. След четири години обаче продължава в Хановер. По някое време се колебае дали да не се върне към лесния вариант - Консерваторията в София - но, естествено, се отказва. Регламентираните отношения и етиката вече са влезли в кръвта му и той привиква към тях. Германия постепенно се превръща в негов дом, а се оказва, че Хамбург става любимият му град.

Щрихи от семейната история

В официалната програма на училища и школи в Япония изучават "Детски албум" на Александър Райчев. "Ако бяхте от по-голяма страна, щяхте да направите световна кариера", често му казват мастити музиканти от Изтока и Запада.
Милена започва кариерата си в Ямбол, където излиза като Луиза Милер в "Коварство и любов" - тя е в дует с Николай Калчев. От София пристигат емисари на академичната трупа начело със Стефан Гецов. Той толкова си пада по младата красавица, че веднага се опитва да й докаже колко е важен и могъщ. И че една негова дума може да промени съдбата и кариерата й - но трябва да бъде благосклонна към мъжкия му възторг. Госпожицата обаче се оказва опърничава. Но Милена стига до обществен дебют в Народния, където жури от 30 души казва "да" или "не". Единственият между тях, който гласува против назначаването й, естествено, е Гецов. Но генерал Гетман я назначава.
Когато Народният гостува със "Свекърва" в Белград, директорът на драмското позорище Раша Плаувич прави титаничен комплимент на Милена. "Вие сте българският Чарли Чаплин", казва той на хубавата жена.
Райчев и Атанасова се вричат в Кунино, а кумове са им самата Катя Захирева и поетът Орлин Орлинов. Цялото село идва на купона, виното се лее с кофи. Местните пионерчета са строени и някой дава тон за "Пейте в светлата родина".

През годините Милена играе с най-големите. Днес публиката я гледа в "Почивен ден" и "Работно време" на Камен Донев. Тя общува прекрасно и с младите режисьори - с Галин Стоев може дълго да коментира героинята си преди и след репетиции. Милена е предпочитан колега и в афиша на "Искри и сезони" - театърът на Искра Радева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай