Емисар от Брюксел на крака при Пенка

Предлагат 10 бона за прочутото хайванче, но Иван не я продава

Емисар от Брюксел на крака при Пенка | StandartNews.com

Кравата беглец Пенка, която се сдоби със световна слава, скоро ще бъде навестена от експерт от европарламента. Той ще се запознае на място със съдбата на хайванчето и с помощта на преводач ще разговаря с нейния стопанин Иван Харалампиев. В момента Пенка е в импровизиран обор в кюстендилското село Копиловци.

"Тя се чувства добре, храни се редовно и е в добро здраве", обясни бай Иван. Той се надява скоро кравата да се върне в стадото си, но преди това от Агенцията по безопасност на храните трябва да преценят дали й е осигурил всички удобства.

За чаканите гости от Брюксел Иван разбрал във вторник, когато получил обаждане по телефона. „Не зная точно кой ще идва, но не е български евродепутат. Просто не запомних името. Казаха ми, че искат да видят кравата ми и

да се уверят дали всичко, което излезе по медиите е истина

Тъй като не владея чужди езици са подсигурили и преводач, така че очаквам визитата на 27 юни в следобедните часове", обясни пред monitor.bg Харалампиев.

Той се похвали, че макар да не разчита на европейска субсидия за Пенка, е получил финансова помощ от Европа, макар и символична. „Получих писмо от Германия - картичка, където ми благодарят и ми изпратиха 50 евро с цел да ме подпомогнат", обясни краварят. Жестът е на Валтрауд Графенбергер от Мюнхен. В картичката пише:

"Господин Харалампиев, надявам се, че сте получили Вашата Пенка обратно. Тези закони не са човешки. Бих искала да Ви преведа една малка сума от 50 евро за направените от Вас разходи. Поздрави и всичко хубаво!".
Пенка стана звезда след като изчезна на 12 май от обора в село Мазарачево и неволно прекоси границата. След двуседмичен престой в Сърбия тя беше прибрана от местен селянин, който я предаде на властите. По маркировката й те откриха, че неин собственик е Иван Харалампиев.

Така Пенка беше върната обратно

Заради екскурзията в страна, която не е членка на ЕС, първоначално беше обявено, че Пенка ще бъде умъртвена. Съгласно разпоредбите на Брюксел кравата е обречена заради риска от пренасяне на зарази. Иван Харалампиев обаче не прежали любимата си крава и разказа на медиите как тя е обречена, макар да е напълно здрава и дори бременна. След като драмата се разчу в подкрепа на Пенка се обявиха западни медии, евродепутати и дори легендата на "Бийтълс" сър Пол Маккартни. Стреснати от огромния интерес и обществена защита на хайванчето, от родната агенция за безопасност на храните решиха да не бързат с умъртвяването на добичето, а й назначиха тестове. Преди седмица, след лабораторни анализи БАХБ обявиха, че

кравата ще живее, защото е напълно здрава

Сега стопанинът Харалампиев чака разрешение от ветеринарната служба кравата да бъде върната в обора в село Мазарачево. „Когато в началото на миналата седмица излезе решение кравата ми да не бъде умъртвявана, казаха, че в рамките на 5 дни ще ми позволят да я закарам при другите животни. Реално тя от 27 май е в изолатор в село Копиловци. Не разбирам защо отново трябва да ми правят проверка при положение, че стопанството ми е регистрирано и отговаря на всички изисквания", казва още 61-годишният Иван.

В момента той постоянно получава оферти за своята прочута крава.

Много хора от Кюстендил и региона са изявили желание да купят Пенка, за да привличат туристи от цяла свят. „Ако стопанинът я продава ще му дам двойно по-голяма сума, отколкото я е закупил. Наскоро идваха туристи при мен в Раждавица и те бяха чули за Пенка. Искаха да я видят и да се снимат с нея. Животното наистина се превърна в една атракция", коментира 42-годишен кюстендилец, който от години развива селски туризъм в селото.
„Ако ще и 10 хил. лв. да ми дадат пак не бих си продал животното. Аз през толкова много перипетии преминах, само и само да си я запазя. Не всичко е пари, при мен водещото е любовта към животните. Ето, сега Пенка е спокойна храни се, няма никакъв проблем", обяснява Харалампиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай