Емине няма да свали бонето в името на Аллах

Митко Джуков

Емине няма да свали бонето в името на Аллах  | StandartNews.com

Деветокласничката не иска да бъде преместена в духовно училище

Решението е нейно, подкрепям я, очаквам справедливост от съда, твърди баща й

О, Аллах! Ако ти не се сетиш за мен, няма кой да го направи! Това пише във фейсбук 15-годишната Емине Шаматарева. И сякаш дава отговор защо ходи на училище в сатовчанското село Вълкосел с боне и забрадка, въпреки че правилникът го забранява. Деветокласничката заведе дело в Административен съд – Благоевград срещу опита да бъде преместена в друго училище, тъй като ходи забрадена в часовете. Първото заседание се проведе в четвъртък, а представител на непълнолетното момиче бе нейният баща Ресим Шаматарев, който е експерт в Главно мюфтийство. Ученичката е категорична, че не може да й казват как да се облича в училище. Започнала да носи забрадка в началото на тази учебна година. Преди това изкарала курс по Коран. И изведнъж станала много религиозна. Поне по отношение на облеклото си. А както е видно от профила й във фейсбук – не само в това отношение. Според хора от селото няма как поведението й да не е провокирано и подкрепено от близките й, тъй като толкова млад и без житейски опит човек няма как сам да претърпи подобна метаморфоза. Други смятат, че не е изключено да става дума и за някакъв междуличностен конфликт, чиято жертва е момичето.

„Това е лично нейно решение. Няма как да не застана до нея, тя е мое дете. Правилникът на СОУ „Христо Ботев" е променен нарочно, за да се атакува дъщеря ми. Преди е нямало забрана за носене на забрадки, а сега вече има. Надявам се, е съдът ще вземе правилно и справедливо решение. Става въпрос за правата на едно дете. Има конвенции за тях, готов съм да стигна и до съда в Страсбург, ако тук не намерим справедливост", заяви пред съдебна зала Ресим Шаматарев. Той е категоричен, че Емине с нищо не нарушава дисциплината в училище, нито пък пречи на останалите. Достатъчно скромна и тиха е. А напоследък, след като решили да я преместят в Средното общообразователно духовно училище в Момчилгад, е угнетена и напрегната.

„Не е добре психически, влизам и в ролята на психолог, за да я предпазя, да я успокоя. По-възрастните християнки също носят забрадки, но никой не прави проблем от това. Защо забрадката на една млада и вярваща мюсюлманка да е проблем? С нея прикрива само косата и ушите си, но не и лицето. Едно дете на 15 години не е опасно, защото е сложило забрадка. Аз като гражданин на България се чувствам неловко, че в 21-и век може да има такива табута и забрани. Емине подлежи на задължително образование, а на практика такова й се отказва, защото тя не иска да учи в Момчилград, а в родното си селище", сподели бащата на Емине.

Той представи пред съдията по делото две подписки в подкрепа на дъщеря му, в които са се подписали не само ученици от двете паралелки в девети клас, но и възрастни хора. Призна, че още на 10 септември миналата година е извикан в училището и лично се е запознал с Правилника за дейността на учебното заведение. Там пише, че не се допускат ученици със забрадки, шапки, слънчеви очила и бурки в школото. Недопустими са и голите гърбове, и дълбоките деколтета. След тази дата са проведени поредица от разговори между представителите на училището и близките на Емине. В присъствието на нейната класна и на педагогическата съветничка е разговаряно и с нея. Обяснени й било, че училището е светско и няма как да носи религиозни символи и да демонстрира показно религиозната си принадлежност. Но тя била непреклонна. Обявила, че в името на Аллах няма да свали бонето и забрадката. Адвокатът на ответната страна заяви пред съда, че едната подписка е събирана в училище от Емине, която не е получила разрешение от директора, но използвала неговото име неправомерно пред съучениците си.

„Събра подписката по моя заръка", каза Ресим Шаматарев. Самата подписка също е била основание за решението на Педагогическия съвет за преместването на Емине. На баща й бе разрешено за следващото заседание на 12 май от 10,30 часа да разчита на показанията на двама свидетели – на завършилата през 20110 г. същото училище Айше Башова, която на снимката на дипломата си е със забрадка, тъй по това вереме нямало такава забрана, и на кмета на селото Сюлейман Арунов. Според бащата има редица пропуски в документите по казуса, издадени от училището и Регионалния инспекторат по образование. Той твърди, че в школото жени от персонала работят и изпълняват служебните си задължения забрадени, което е доказателство, че правилникът не се прилага еднакво към всички. „Смятам, че този правилник трябва да се промени", каза още бащата на момичето. Съдът отказа да допусне районния мюфтия Айдън Мохамед като свидетел по искане на Шаматарев, тъй като не са необходими становища, а само факти с правно основание по съдебния спор. Двама свидетели ще бъдат разпитани и по искане на директора на училището Митко Джуков. Те ще разкрият факти около поведението на ученичката и взетото решение за нейното преместване.

Правата или правилата? На практика това е битката, която съдът ще реши в чия полза ще завърши. Близките на Емине твърдят, че тя има право да ходи облечена както иска, без да пречи на останалите. Но може ли е тя да е по-равна от останалите 377 ученици в СОУ „Христо Ботев", които също са мюсюлмани, но спазват въведените в учебното заведение правила? И защо Емине да е привилегирована спрямо своите съученици? Все пак това е светско училище, макар и в село с население, което изповядва исляма. Пише го в Закона за народната просвета. С боне и забрадка е готово да приеме Емине духовното училище в Момчилград. Как ще завърши сагата? Съдът има последната дума.

Училищният директор: Спазихме закона, опитахме всичко, но Емине е непреклонна

Правилникът на училището гласи, че в клас не се допуска носене на забрадки, шапки, бурки и слънчеви очила. Ние сме спазили законовата уредба. Преди провеждането на педагогическия съвет разговаряхме много пъти с детето и родителите, те са запознати с правилника за дейността на училището, подписали са се. И детето е запознато срещу подпис. Нашето училище е светско. Опитахме всичко – десетки разговори с детето, с близките му, изпращане на писма. Намесиха се и социалните служби, и Регионалният инспекторат по образование. Забулването е в разрез с нашия вътрешен правилник. Предложихме в часовете да сваля забрадката на шията като шалче. Нищо не приеха, всички наши опити за компромис удариха на камък. Забрадката е религиозен символ, не може да се демонстрира религиозна принадлежност. Не сме я изключили, а решението е за преместването й, твърди директорът на СОУ „Христо Ботев" в с. Вълкосел Митко Джуков.

Той увери, че на родителските срещи всички родители са против афиширане на религиозни символи в училище, защото не може един да бъде повече мюсюлманин от другите. Правилникът 2011- 2014 е един и същ, в 2015-2016 година е заменена думата „кърпа" с думата „забрадка", които са синоними.

Емине е добра ученичка, кротка, не е скандална, нормално се държи, поведението й е малко по-различно, особено през втория срок след издаване на заповедта стана по-агресивна. Тя пред нас заявява, че забрадката е сложила в името на аллах и няма да я свали никога. Дори и да не продължи да ходи на училище.

„Не знам дали има връзка между работата на бащата в Главно мюфтийство и забрадката на дъщеря му. Но нейният пример може да последват други деца. Защо да не се стигне до там? Ние никога не сме били против носене на забрадка, но извън училище, не сме се опитвали да отнемем правото на Емине да ходи както иска. Опитахме да намерим компромисен вариант. Предлагали сме в района на училището и в сградата забрадката да я слага като шалче и като излезе да я носи на главата. Притеснен съм от това което се случва – естествено, че съм притеснен, че може да продължи този процес, колко му е и други да решат да ходят със забрадки", каза още Джуков.

Шефът на РИО: Подкрепяме на 100% действията на училищния директор

В края на ноември има заповед на директора след решение на педагогическия съвет за наказание „Предупреждение за преместване в друго училище". След като обаче не можахме да убедим за един относително дълъг период от време нито бащата, нито въпросната ученичка, се стигна до нова заповед – за преместването й в друго училище, от 7 март тази година. И двете заповеди са законосъобразни, оказахме методическа помощ на директора на училището, на учителите, подкрепата ни е на 100%, заяви преди старта на съдебния процес шефът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов. Той е категоричен, че заповедта е законосъобразна и целесъобразан, има правила, те трябва да се спазват от всички. Крайно време е специално в сферата на образованието да се каже, че учениците имат на първо място задължения и трябва да спазват определени правила. Задължение на учениците е да идват във вид, какъвто се регламентира в Закона за народната просвета, и в правилника на съответното училище. Във Вълкосел са приели, че няма как да идват момичетата с дълбоки деколтета, с голи гърбове, с цепки, с къси поли, с шапки, очила, забрадки, бонета, бурки и т.н.

„Имахме такъв проблем и в гоцеделчевското село Буково, там също ученичка от 4 клас си беше позволила по аналогичен начин да ходи на училище – със забрадка. Но няма как да ходи така в клас. По метода на убеждението се разбрахме с родителите и проблемът се реши. Опитахме да убедим и родителите, и самата Емине, че е налице нарушение на правилата Радвам се, че в самото училище нямаме индикация за други ученици, които да подходят по този начин. Образованието е светско. Сутринта говорихме с районния мюфтия, на различни позиции сме. В крайна сметка училището е едно свято място и там трябва да се ход във вид, който съответства на добрите нрави", убеден е Златанов.

Имамът: Емине е жертва на статуквото и предразсъдъците

Емине е жертва на статуквото и на предразсъдъците. Носенето на забрадка не е престъпление. Никой не оспорва светския характер на училището, ние оспорваме това, че ни гонят от тези училища. По какъв начин може да задължим някой да ходи по начин, който на нас ни харесва. В страната ни трябва да отворим широко вратите на образованието, а не да ги гоним децата. Минаха времената, когато ходеха учениците с еднакви униформи, когато се налагаха глоби. Ако децата решат да ходят с шалвари, бихте ли ги подкрепили? Ако поиска да ходи гола, ще я подкрепите ли? Шалварите, панталонът, полата, това е лично пространство, забрадката е религиозна повеля, а не символ, твърди районният мюфтия в Пиринския край Айдън Мохамед.

Според него правилата не бива да накърняват личните чувства и личния избор. Бурките са нещо различно от забрадките. „Ние днеска не говорим за това. Ако има някои деца, които искат по този начин да ходят, ако има хора по този начин, както е във Франция, както е в Англия...", каза още той. Духовният водач на мюсюлманите смята, че се потъпкват правата на Емине, която не създава проблеми с поведението си в учебния процес и дисциплината. Убеден е, че „една кърпа на главата не е престъпление, да се криминализира една забрадка, е недопустимо". „Не бива да третираме Емине като престъпник. Прогонена е от образователната система. Тласкат я да отиде в ислямско училище, не сме преди 90-те години на миналия век, за да й заповядваме да свали забрадката. С нея не пречи нито на учебния процес, нито на дисциплината. Това е история и традиция на едно общество. Защо не говорим за наркотиците в училищата, а за една забрадка? Проблем е неграмотността сред подрастващите , а не една забрадка", твърди районният мюфтия.

Кметът на Вълкосел: Направи се проблем от една забрадка

Дано този скандал не се отрази на психиката на момичето. Защото в други училища ученици носят кръстчета, но никой не ги гони, че демонстрират религиозна принадлежност. Важно е що за ученик си, как се учиш и как се държиш, а не как си облечен. Това казва кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов. Той смята, че от „нищо се направи голям проблем от страна на медиите". А трябва да се помисли за крехката психика на едно 15-годишно момиче, което е принудено да води съдебно дело срещу заповед за преместването му в училище, в което не желае да ходи и да учи. „Да беше преди 1989 година, да приема, че може да се коментира носенето на забрадка. Но след демократичните промени не би трябвало да е новина №1 в страната. Не знам някой от съучениците на Емине да се е оплакал, че не я приема със забрадка, че забрадката я прави по-лоша или по-добра от другите", каза още селският управник. Той коментира, че има толкова много проблеми в образованието, на които не се обръща внимание, а сега всички са вперили погледи в казуса с 15-годишното момиче. „Тя е в правото си да избере как да ходи на училище. По никакъв начин не се държи предизвикателно и не въздейства на другите да са като нея", допълни Сюлейман Арунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай