Емине не сваля забрадката и след съдебното решение

Емине не сваля забрадката и след съдебното решение  | StandartNews.com

Ученичката Емине Шаматарева продължава да ходи забрадена в СОУ „Христо Ботев" в сатовчанското село Вълкосел въпреки решението на Административен съд – Благоевград. Магистратите отхвърлиха жалбата на деветокласничката, която иска да ходи в час забулена.

От школото обаче не й разрешават и се стигна до дело в съда. Според Емине и баща това е дискриминация. В съдебното решение е посочено, че задължение на ученика във всяко светско училище е да спазва утвърдения правилник.

„Момичето не промени облеклото си, все така идва забрадена в клас. Ние не й оказваме никакъв натиск. Сега няма как да я преместим в Средното общообразователно духовно училище в Момчилград, каквото решение сме взели, тъй като е краят на учебната година. А и те най-вероятно ще обжалват пред Върховен административен съд", заяви директорът на учебното заведение Митко Джуков. Има ли ново дело, то няма как да се премести Емине. Ако не обжалват, това може да стане в началото на новата учебна година със заповед на началника на Регионалния инспекторат в Благоевград – Ивайло Златанов. „Коментирахме, че може Емине сама да избере друго училище, но при положение, че спазва правилника му. В противен случай остава само един вариант – духовното училище в Момчилград", разкри училищният шеф.

Крайната мярка е предприета след няколко предупреждения и заповеди на Митко Джуков.

Въпреки тях Емине Шаматарева продължила да влиза в часовете с мюсюлманска забрадка. Дори направила подписка сред съучениците в нейна защита. Според съда поведението на Емине е накърнило авторитета на училището.

Решението подлежи на обжалване пред Bърховния административен съд в 14-дневен срок.

„Нашето училище е светско. Опитахме всичко – десетки разговори с детето, с близките му, изпращане на писма. Намесиха се и социалните служби, и Регионалният инспекторат по образование. Забулването е в разрез с нашия вътрешен правилник. Предложихме в часовете да сваля забрадката на шията като шалче. Нищо не приеха, всички наши опити за компромис удариха на камък. Забрадката е религиозен символ, не може да се демонстрира религиозна принадлежност. Останалите ученици спазват правилника, макар те също да са мюсюлмани", твърди директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай