Емил Радев откупи изтезаван кон

Емил Радев откупи изтезаван кон | StandartNews.com

Конят Веско-Уолтър е на 28 месеца. През последните 17 месеца обаче животното е било зверски бито и изтезавано. Копитата му не са подковани и са в рани. Предстои ветеринар да го прегледа и да установи дали Уолтър има и вътрешни наранявания.

Евродепутатът от ГЕРБ брои 1000 лева за жребеца и го подари на спасителя му Стюарт от Аврен

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев брои 1000 лева, за да откупи малтретиран кон от брутален стопанин и да го подари на спасителя му англичанина Стюарт Еймс от варненското село Аврен. Най-после се успокоих за животното и вече съм щастлив да се грижа за него, въздъхна си британецът.

Той водил близо 17 месеца отчаяна битка, за да отърве жребеца от мъките му, на които той, а и останалите хора в селото ставали всеки ден свидетели. Чужденецът, който е от първата английска вълна отпреди 10 години у нас, молил за съдействие всички наши институции и служби, но напразно. Стопанинът на коня Петър продължавал да го бие, да го държи гладен и жаден по цяла седмица и вързан в маза. Накрая Стюарт се принудил да алармира в Брюксел, като изпратил миналата седмица тревожен имейл до Европарламента. Така накратко разказа предисторията на цялата сага евродепутатът Емил Радев, който е от Интергрупата за защита на животните и веднага реагирал на сигнала за зловещата случка. Чрез кмета на Аврен Емануил Манолов се започнал дълъг пазарлък със стопанина на коня, който се запънал като магаре на баир и за нищо на света не искал да го дава. Още повече, като разбрал, че животното ще отиде в двора на съседа англичанин. Накрая Петър склонил, но и вдигнал цената на сделката. Доскорошният стопанин на коня страда от някакви психически отклонения, убил е предния си кон по време на впряг.

Спасеният жребец се казва вече Уолтър, а по документи се води Веско. Сега любимият му десерт са ябълки.

Искат зоополиция

В България трябва сериозно да се предприемат мерки срещу насилието над животни. НК инкриминира убийството им и институциите биха се задвижили в случая само ако конят бъде много тежко ранен или убит, каза евродепутатът Емил Радев. Според него у нас трябва да се създаде контролен орган зоополиция, каквито има в повечето страни членки на ЕС и реагират веднага при такива случаи. Екипът на евродепутата е направил пълен анализ на европейското законодателство, който той ще предаде на колегите си в националния парламент, за да се вземат спешни мерки. Агресията срещу животните рефлектира и върху хората и върху обществения живот, категоричен е Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай