Емигранти съдят ДАБ за забавени процедури

Емигранти съдят ДАБ за забавени процедури | StandartNews.com

Хасково. 90 емигранти са поискали съд за Държавната агенция за бежанците заради затлачена регистрация на подадените от тях молби за закрила, съобщиха от Административения съд в Хасково.

61-о от делата вече са прекратени, защото преди подаването им ДАБ е регистрирала молбите.

Една от причините за забавянето е засиления миграционен натиск към нашата страна напоследък и необходимото време за извършването на съответните проверки от службите за сигурност, обясниха от ДАБ.

Като цяло делата, гледани от Административен съд – Хасково, по които страни са чужди граждани през тази година са се увеличили с шест пъти в сравнение с миналата.

Преобладаващият брой жалби през 2013г. са подадени от граждани на Мали, Камерун и Еритрея, а през 2014г. май-много са тези с участието на алжирци, които са страна по 256 от делата, следвани от граждани на Мароко, на трето място по подадени жалби са сирийците.

През двете години в Административния съд на Хасково са разгледани общо 120 дела по жалби на чужденци срещу решения на интервюиращите от Държавната агенция по бежанците в лагера в с. Пъстрогор, с които се отхвърлят молбите им за предоставяне на на бежански или хуманитарен статут.

В 105 от случаите съдът е отхвърлил оспорванията, защото чужденците действително не са отговаряли на условията за получаване на статут. Това означава, че в тези случаи чужденците не са успели да докажат, че действително се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение или убеждение, което не му позволява да се завърне в страната си по произход, обясняват от съда.

В 10 от случаите обаче съдът е отменил отказа на ДАБ и е върнал делата като преписка на председателя на Агенцията за ново произнасяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай